Πολιτική
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 10:23

Οι επιδιώξεις του Πρωθυπουργού στη σύνοδο της Μάλτας για το προσφυγικό

Τη θέση του ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό θα επαναλάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάσκεψη κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας, αλλά και στην άτυπη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της Ε.Ε., που θα ακολουθήσει. Πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση Ε.Ε. - Τουρκίας.

Τη θέση του ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό θα επαναλάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάσκεψη κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας, αλλά και στην άτυπη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της Ε.Ε., που θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο με δύο βασικές επιδιώξεις: Να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ως ζήτημα που αφορά την Ε.Ε. στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής και να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.α).

Πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό. 

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις του για το ζήτημα, εν όψει και του επικείμενου ταξιδιού του στην Τουρκία. Εκεί θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Τουρκία.

Στις κεντρικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αναγκαιότητα η ταυτοποίηση των προσφύγων και η διαδικασία της επανεγκατάστασης προς τις χώρες υποδοχής να ξεκινά και να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά.

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης.

Στη σύνοδο εκτός από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμμετάσχουν και αφρικανικές χώρες.

Τα κύρια θέματα της άτυπης συνόδου

Τα κύρια θέματα της άτυπης Συνόδου, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι, θα είναι, όπως έχει γνωστοποιηθεί: η συνεργασία με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, η εφαρμογή των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για τη μετεγκατάσταση, η σύσταση των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνατοτήτων υποδοχής και της παροχής στη FRONTEX και την EASO της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, καθώς και η αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Η ατζέντα της διάσκεψης κορυφής της Βαλέτας

Η διάσκεψη κορυφής στη Βαλέτα για τη μετανάστευση αναμένεται να αναγνωρίσει ότι η μετανάστευση αποτελεί κοινή ευθύνη των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Τα βασικά θέματα της ατζέντας θα είναι τα εξής πέντε: 1) Καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων με την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. 2) Καλύτερη προώθηση και οργάνωση των διαύλων νόμιμης μετανάστευσης. 3) Ενίσχυση της προστασίας των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, ιδίως δε των ευπαθών ομάδων. 4) Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών. 5) Στενότερη και καλύτερη συνεργασία για την επιστροφή και την επανεισδοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ