Με ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά μυθιστορήματα των τελευταίων 60 χρόνων, τη «Μεγάλη χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση να αναδεικνύεται σε θεατρικό γεγονός της χρονιάς και εννέα ακόμη παραστάσεις να ξεχωρίζουν, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η 17η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού από το «αθηνόραμα».
Με ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά μυθιστορήματα των τελευταίων 60 χρόνων, τη «Μεγάλη χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση να αναδεικνύεται σε θεατρικό γεγονός της χρονιάς και εννέα ακόμη παραστάσεις να ξεχωρίζουν, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η 17η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού από το «αθηνόραμα».
Μεγάλος νικητής της περασμένης σεζόν, σύμφωνα με το θεατρόφιλο κοινό, ήταν η «Μεγάλη χίμαιρα» που παρουσιάζεται σε διασκευή του Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Πορεία, αποσπώντας έξι βραβεία.
Ογδόντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το επικό ερωτικό μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση απέσπασε 1ο βραβείο παράστασης, 1ο βραβείο σκηνοθεσίας, 1ο βραβείο γυναικείου ρόλου (για την ερμηνεία της Αλεξάνδρας Αϊδίνη), 1ο βραβείο μουσικής σύνθεσης (Κατερίνα Πολέμη), 1ο βραβείο φωτισμών (Αλέκος Αναστασίου) και 2ο βραβείο ενδυματολογίας (Ελένη Μανωλοπούλου).
«Αυτή η παράσταση ξεκίνησε ως μια προσωπική μου δύσκολη αντιπαράθεση με τον Καραγάτση και κατέληξε σε μία συμφιλίωση. Αυτό δεν μπορούσα να το προβλέψω, ήταν ένα ρίσκο το οποίο πήρα και όπως φαίνεται επιβραβεύτηκε», ανέφερε παραλαμβάνοντας το βραβείο σκηνοθεσίας ο Δημήτρης Τάρλοου, ευχαριστώντας τους ηθοποιούς της «Μεγάλης Χίμαιρας» που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε η παράσταση να έχει αυτή την πορεία. «Το βραβείο αυτό ανήκει εν μέρει και στον Χρήστο Δήμα ο οποίος σκηνοθέτησε όλο το κινηματογραφικό κομμάτι της Μεγάλης Χίμαιρας και στον Στρατή Πασχάλη ο οποίος παρέδωσε ένα καινούριο θεατρικό έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Καραγάτση χωρίς να το προδώσει που θα μείνει ως παρακαταθήκη», συμπλήρωσε.
Δεύτερη καλύτερη παράσταση αναδείχτηκε το «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Εθνικού Θεάτρου αποσπώντας τέσσερα βραβεία, 1ου ανδρικού ρόλου (Γιώργος Μιχαλακόπουλος), 2ο βραβείο παράστασης, 2ο βραβείο σκηνοθεσίας (Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος) και 3ο βραβείο ενδυματολογίας (Κλαιρ Μπρέσγουελ).
«Είμαι συγκινημένος γι' αυτή την ιδιαίτερη τιμή. Ευτύχησα να είμαι μέλος μιας παράστασης με έναν ταλαντούχο σκηνοθέτη, τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, που μας συνδέει μια πολύχρονη φιλία. Σαν σκηνοθέτης κατόρθωσε να οργανώσει μία παράσταση με μέτρο, έμπνευση, ήθος, συνεπικουρούμενος από έναν πολυπληθή δυναμικό θίασο ηθοποιών και μια έξοχη μετάφραση», ανέφερε ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και απευθυνόμενος στον συμπρωταγωνιστή του στην παράσταση, είπε: «Γιώργο Μοσχίδη, δεν σε ξέχασα, έχεις κομμάτι από αυτό το βραβείο».
Η βραδιά ήταν αφιερωμένη όχι μόνο στο θέατρο και τους ανθρώπους του, αλλά και στα πέντε μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, εκπρόσωποι των οποίων απένειμαν τα βραβεία και συγκεκριμένα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης και ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Γιάννης Τροχόπουλος. Παρουσιαστής της τελετής ήταν ένας από τους πιο χαρισματικούς εκπροσώπους της συνεχώς ανερχόμενης τάσης της stand-up comedy, ο Λάμπρος Φισφής, ο οποίος έδωσε στη βραδιά μια χιουμοριστική ατμόσφαιρα. Στη σκηνή τον συνόδευσαν οι συνεργάτες του, Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, Γιάννης Σαρακατσάνης, καθώς και η Αντιγόνη Ψυχράμη με την Ελευθερία Μπενοβία που έπαιξαν και τραγούδησαν στο τελευταίο μέρος.
Αναλυτικά τα βραβεία
Σκηνοθεσία
1o Βραβείο - Δημήτρης Τάρλοου, «Μεγάλη χίμαιρα»
2ο Βραβείο - Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές»
3ο Βραβείο - Ελένη Σκότη, «Αγαπητή Ελένα»
Καλύτερη παράσταση
1o Βραβείο - «Μεγάλη χίμαιρα»
2ο Βραβείο - «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές»
3ο Βραβείο - «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου»
Ανδρικός ρόλος
1o Βραβείο - Γιώργος Μιχαλακόπουλος, «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές»
2ο Βραβείο - Χρήστος Λούλης, «Άμλετ»
3ο Βραβείο - Γιώργος Χρυσοστόμου, «Λίλιομ»
Γυναικείος ρόλος
1o Βραβείο - Αλεξάνδρα Αϊδίνη, «Μεγάλη χίμαιρα»
2ο Βραβείο - Ελένη Ουζουνίδου, «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου»
3ο Βραβείο - Λένα Παπαληγούρα, «Κατερίνα»
Ενδυματολογία
1o Βραβείο - Γιώργος Πάτσας, «Σμύρνη μου αγαπημένη»
2ο Βραβείο - Ελένη Μανωλοπούλου, «Μεγάλη χίμαιρα»
3ο Βραβείο - Κλαιρ Μπρέσγουελ, «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές»
Σκηνογραφία
1o Βραβείο - Γιώργος Πάτσας, «Σμύρνη μου αγαπημένη»
2ο Βραβείο - Μαίρη Τσαγκάρη, «Η μελωδία της ευτυχίας»
3ο Βραβείο - Γιώργος Χατζηνικολάου, «Αγαπητή Έλενα»
Μουσική επένδυση
1o Βραβείο - Κατερίνα Πολέμη, «Μεγάλη χίμαιρα»
2ο Βραβείο - Δημοσθένης Γρίβας, «Άμλετ»
3ο Βραβείο - Λόλεκ, «Κατερίνα»
Φωτισμός
1o Βραβείο - Αλέκος Αναστασίου, «Μεγάλη χίμαιρα»
2ο Βραβείο - Αλέκος Αναστασίου, «Σμύρνη μου αγαπημένη»
3ο Βραβείο - Κατερίνα Μαραγκουδάκη, «Η μελωδία της ευτυχίας».
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]