Κόσμος
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 19:16

Ο σεισμός στο Πακιστάν πιο καταστροφικός απ' το τσουνάμι

Ο σεισμός, που συγκλόνισε το περασμένο Σάββατο τη νότια Ασία, υπήρξε πιο καταστροφικός από το τσουνάμι του περασμένου Δεκεμβρίου στον Ινδικό Ωκεανό, αν και είχε σαν αποτέλεσμα σχεδόν δέκα φορές περισσότερους θανάτους, εκτιμά σήμερα υπεύθυνος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (OMS).

«Με το τσουνάμι είχαμε 1,5 εκατ. αστέγους, εδώ αναμένουμε τουλάχιστον 2,5 εκατ. Για εκείνους τους 1,5 εκατ. αστέγους είχαν συγκεντρωθεί από την κινητοποίηση περί τα 10 δισ. δολάρια. Δεν περιμένω να δω να συμβαίνει το ίδιο πράγμα και στο Πακιστάν».

Το κυριότερο πρόβλημα σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΟΥ αφορά την πρόσβαση στα θύματα: «το τσουνάμι είχε πλήξει τις ακτές, σχεδόν καμία από τις οδικές αρτηρίες, ή τις γέφυρες δεν είχαν καταστραφεί κι οι ζημιές εκτείνονταν σε ορισμένες εκατοντάδες μέτρα στο εσωτερικό των περιοχών. Μετά το τσουνάμι ήταν εύκολο να φθάσει η βοήθεια με τα πλοία, ενώ στην περίπτωση του Πακιστάν μόνο τα ελικόπτερα δύνανται να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές, και δεν μπορούν να μεταφέρουν πολλούς άνδρες, ή υλικά».