Την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών σηματοδότησε η αποστολή των βρετανικών αιτημάτων προς την Κομισιόν, για την τροποποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών σηματοδότησε η αποστολή των βρετανικών αιτημάτων προς την Κομισιόν, για την τροποποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
«Μετά την επιστολή του Ντέιβιντ Κάμερον, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε μήνυμά του στο Twitter.
Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει μία σειρά προτάσεων για την αλλαγή των σχέσεων μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ε.Ε., εν όψει και του δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».
Ο Τουσκ εξήγησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ένας γύρος διαβουλεύσεων με τις υπόλοιπες 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε., όπως και επίσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Τουσκ, στόχος είναι οι τελικές αποφάσεις της Ε.Ε. να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου (17-18/12).
Πάντως, οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε «εξόχως προβληματική» την απαίτηση της Βρετανίας για περιορισμούς στα δικαιώματα εργαζομένων από άλλες χώρες της Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των προτάσεων του Λονδίνου περιλαμβάνεται η επιβολή περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών από χώρες – μέλη που δεν βρίσκονται σε ένα επαρκές οικονομικό επίπεδο.
«Υπάρχουν σημεία στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε εύκολα, όπως ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων» δήλωσε ο κ. Σχοινάς, ερωτηθείς για τις αξιώσεις της Βρετανίας. Ωστόσο, συνέχισε, υπάρχει και μία σειρά προβληματικών απαιτήσεων, όπως η θεμελιώδης αρχή της ελευθερίας διακίνησης.
«Η διάκριση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών παραβιάζει ακριβώς αυτή τη θεμελιώδη αρχή» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Πηγή: Reuters