Το 35% των παιδιών στη χώρα μας είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα η παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία.
Το 35% των παιδιών στη χώρα μας είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα η παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία.
Το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων υπερβαίνει πλέον το 30-35%. Με δεδομένο ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 100.000 γεννήσεις ετησίως, και κατά συνέπεια 1.800.000 παιδιά και εφήβους, την παρούσα χρονική στιγμή 540.000 – 630.000 παιδιά και έφηβοι (ποσοστό 30-35%) στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Όπως αναφέρει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά όταν ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία.
Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και περιλαμβάνουν ινσουλινοαντοχή, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα, και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας.
Κατά συνέπεια, είναι απολύτως απαραίτητο να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας κατά την ενήλικη ζωή, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας.
Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του επιστημονικού της έργου, έχει αναλάβει δράση για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας.
Η δράση αφορά στην ηλεκτρονική καταγραφή και αξιολόγηση του προβλήματος πανελλαδικά, καθώς και στην εκπόνηση οδηγιών προς τους Παιδιάτρους και Γενικούς Ιατρούς για τη σωστή αντιμετώπισή του.
Πρόκειται για το Πρόγραμμα με τίτλο: “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’’ και σύνθημα “Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή”.
Σύμφωνα με την κ. Χαρμανδάρη, το πρόγραμμα/μελέτη ολοκληρώνεται στο τέλος Νοεμβρίου 2015 και αποτελεί πρόταση του Υπουργείου Υγείας, με φορέα διαχείρισης τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΕΚΠΑ. Μέλη της Επιστημονικής Ομάδας είναι επίσης, o κ. Γεώργιος Π. Χρούσος, Καθηγητής Παιδιατρικής, Διευθυντής Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Ιωάννης Μανιός, Αν. Καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο κ. Ανδρέας Μαργιωρής, Ομότιμος Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συντονίστρια Υλοποίησης του έργου είναι η κ. Πηνειώ Κάσσαρη, Βιομηχανικός/ Οργανωσιακός Ψυχολόγος, Συστημικός Αναλυτής Διαχείρισης Έργων.