Κόσμος
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2005 12:54

Μπερνς: «Ντροπή» αν η Ελλάδα εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

«Ντροπή» θα αποτελούσε σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Νίκολας Μπερνς, ενδεχόμενη απόφαση της Ελλάδος να εμποδίσει την συμμετοχή της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, κάνοντας χρήση του δικαιώματος βέτο.

«Δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει κάτι. Θα αποτελούσε ντροπή για την Ελλάδα να θέσει βέτο. Δεν θα ήταν σωστό κάτι τέτοιο. Η Μακεδονία έχει δικαίωμα και συμφέρον να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και θα ήταν ντροπή να δημιουργηθούν προβλήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Όμως μπορώ να μιλήσω μόνο για το ΝΑΤΟ, διότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της Ε.Ε.. Δεν επιθυμούμε ανάμειξη στο θέμα αυτό της διαδικασίας. Για τον λόγο αυτό επιθυμούμε το πρόβλημα του ονόματος να επιλυθεί και ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και η Μακεδονία θα βρουν λύση», αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ», ο κ. Μπέρνς.

Στην ίδια συνέντευξη ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ υπαγόρευσαν την τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ: «Δεν γράψαμε εμείς την πρόταση του κ.Νίμιτς. Η θέση των ΗΠΑ είναι σαφής και σας την αναφέρω: Εμείς υποστηρίζουμε την διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ και τις προσπάθεις του κ. Νίμιτς. Αυτός κάνει τις προτάσεις και δεν είναι δική μας δουλειά να συμφωνούμε με αυτές ή όχι. Η Μακεδονία και η Ελλάδα πρέπει να καθήσουν από κοινού και να επιτύχουν συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι σε προ ημερών ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός διατηρούν στο ακέραιο το δικαίωμα και τη δυνατότητα, που παρέχει η διμερής συμφωνία του 1995. Δηλαδή να μην συμφωνήσει η Ελλάδα στη συμμετοχή της χώρας αυτής σε οιονδήποτε διεθνή οργανισμό,εάν αυτό επιχειρηθεί να γίνει με άλλο όνομα πέραν του «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».