Πολιτική
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2005 15:27

ΥΠΕΣΔΔΑ: Στο εισαγγελέα η έκθεση επιθεώρησης ελέγχου για το «Πολιτεία»

Ελεγχο στο Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.) καθώς και στις λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες με αντικείμενο την εφαρμογή και διαχείριση του Προγράμματος «Πολιτεία» (Ν.2880/2001/ΦΕΚ 9/τ.Α΄) κατά την τριετία 2001-2003, διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.).

Από τον έλεγχο που διενήργησε το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. διαπιστώθηκαν παρατυπίες στη διαδικασία ανάθεσης έργων, όπως:

· φωτογραφικές προκηρύξεις, διαδικασία μίσθωσης κτιρίου χωρίς τη διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος (περίπτωση κτιρίου του Κ.Ε.Θ.Ι. στο οποίο παρά το γεγονός ότι η Τριμελής Επιτροπή πρότεινε να μισθωθεί το εν λόγω κτίριο αφού προηγουμένως ο ιδιοκτήτης πραγματοποιούσε τις αναγκαίες μηχανολογικές εργασίες, εντούτοις η σχετική δαπάνη ύψους 256.000 ευρώ καλύφθηκε από κρατικούς πόρους, καθόσον από το μισθωτήριο συμβόλαιο προκύπτει ότι δεν ανέλαβε την υποχρέωση αυτή ο ιδιοκτήτης ),

· κατατμήσεις έργων ή συμβατικών αντικειμένων

· απευθείας αναθέσεις (εγκαίνια Κ.Ε.Π.)

· εκτέλεση έργων με προφορική εντολή (21 έργα για τα Κ.Ε.Π.)

· λήψη κατευθυνόμενων προσφορών, (περιπτώσεις 20 έργων του 2002) με επίκληση του «κατεπείγοντος» λόγω καθυστερήσεων εξ΄αιτίας της υπηρεσίας και προς αποφυγήν διενέργειας διαγωνισμών

· υπογραφή συμβάσεων ακόμη και πενήντα (50) ημέρες μετά την πραγματοποίηση των αντίστοιχων έργων (ΚΕΠ )

· καταστρατήγηση των αρχών της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού, προσχηματική συμμετοχή υποψηφίων αναδόχων και φαινομενική τήρηση της σχετικής διαδικασίας.

Επιπρόσθετα, στο βιβλίο πρωτοκόλλου του πρώην γενικού γραμματέα χρησιμοποιήθηκαν πρόσθετοι αριθμοί πρωτοκόλλου με ημερομηνίες προγενέστερες εκείνης της σύνταξης των αντίστοιχων εγγράφων.

Όσον αφορά τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων, υπήρξε κατάτμηση της δαπάνης, γεγονός που οδήγησε στη μη άσκηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του προβλεπόμενου προληπτικού ελέγχου νομιμότητας, τόσο επί του σχεδίου των προγραμματικών συμβάσεων, όσο και επί των επί μέρους - εκτελεστικών συμβάσεων.

Οι προγραμματικές συμβάσεις που συνήφθησαν στο πλαίσιο εκτέλεσης του προγράμματος Πολιτεία, με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., απορρόφησαν το 40% περίπου του προϋπολογισμού του Πολιτεία για το 2003. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Ε.Ε.Τ.Α.Α. λειτούργησε ως ένα «τμήμα Προμηθειών» του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. κατόπιν αμοιβής, αφού η συμμετοχή της περιορίστηκε στην ανάθεση έργων του προγράμματος «Πολιτεία» (π.χ. προγραμματική σύμβαση για τη δημοσιότητα των Κ.Ε.Π.).

Κατόπιν των ανωτέρω, η έκθεση επιθεώρησης ελέγχου διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες διαπιστώσεις, ενώ, επιπρόσθετα, ζητείται από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο η άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος συγκεκριμένων υπαλλήλων. Επισημαίνεται ότι μετά τις πρόσφατές ρυθμίσεις του Ν. 3345/2005 για το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. (ΦΕΚ 138 τ.Α΄/16-6-2005), η διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων, λειτουργών ή οργάνων, ύστερα από διενέργεια επιθεώρησης ή ελέγχου, δεσμεύει τα όργανα των ελεγχόμενων φορέων για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης.

Το Πρόγραμμα «Πολιτεία» χαρακτηρίζεται ως το Εθνικό Σχέδιο Δράσεων για τη Δημόσια Διοίκηση και εκπονείται κάθε τρία χρόνια από το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., με στόχο τη διαρκή βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης με την εισαγωγή νέων μεθόδων λειτουργίας, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και την επιμόρφωση και βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της. Η χρηματοδότηση του Προγράμματος προέρχεται από τακτικούς πόρους του Κρατικού Προϋπολογισμού και από τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης.