Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά με τους αρχαιολόγους Jack L. Davis και Sharon R. Stocker, που έφεραν στο φως τα σπουδαία ευρήματα της Πύλου.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά με τους αρχαιολόγους Jack L. Davis και Sharon R. Stocker, που έφεραν στο φως τα σπουδαία ευρήματα της Πύλου, παρουσία της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και της Εφόρου Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελίας Μηλίτση.
Πολεμιστής, ίσως και ιερέας θα μπορούσε να είναι ο νεκρός που βρέθηκε στον ασύλητο λακκοειδή τάφο στον Άνω Εγκλιανό Πύλου. Απαντήσεις για την ταυτότητα του νεκρού είναι νωρίς να δοθούν, καθώς θα πρέπει πρώτα να μελετηθεί το οστεολογικό υλικό. Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων θα μπουν, επίσης, όλα τα ευρήματα.
Η σπουδαιότητα, πάντως, του προσώπου που ετάφη στο σημείο, πολύ κοντά στο Ανάκτορο του Νέστορος, αναδεικνύεται από τα μοναδικής αξίας κτερίσματα που αποκαλύφθηκαν και των οποίων οι φωτογραφίες, όπως και φωτογραφίες από τα στάδια της αρχαιολογικής έρευνας, δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά την παρουσίαση της ανασκαφής, στο υπουργείο Πολιτισμού.
Ο τάφος του πολεμιστή χρονολογείται περίπου στο 1500 π.Χ., αλλά σε πιο ακριβή χρονολόγηση θα οδηγήσει η μελέτη των οστράκων από αγγεία που βρέθηκαν στην επίχωση, αλλά και κάτω από τον σκελετό.
Ο υπουργός συνεχάρη τους δύο αρχαιολόγους για τα ευρήματά τους. Συγκεκριμένα, παρατήρησε: «η αρχαιολογία είναι μια αθόρυβη εργασία και πρέπει να επιτρέπουμε στους αρχαιολόγους να επιτελούν το έργο τους, χωρίς παρεμβάσεις. Εν προκειμένω, εδώ έχουμε δύο αρχαιολόγους, τον κ. Jack L. Davis και την κα Sharon R. Stocker, οι οποίοι υπηρετούν την επιστήμη τους με απολύτως υποδειγματικό τρόπο, αναδεικνύοντας παράλληλα την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Ο ρόλος ο δικός μου, ως υπουργός Πολιτισμού, είναι να προβάλλω το έργο τους, χωρίς πολιτική ή άλλου είδους εκμετάλλευση, χωρίς να παριστάνω τον γνώστη ή τον αρχαιολόγο που δεν είμαι. Η δουλειά μου είναι απλώς να το γνωστοποιώ, με τρόπο παιδαγωγικό, στον ελληνικό λαό. Και όταν επισκεφθώ τον χώρο εργασίας τους στην Πύλο, αυτό θα γίνει ανεπίσημα, ως πολίτης.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ μεγάλη ανασκαφική εργασία, καθώς ο συγκεκριμένος τάφος έχει παραμείνει ασύλητος εδώ και 3500 χρόνια. Πραγματικά, τους αξίζουν συγχαρητήρια».
Τα ευρήματα προορίζεται να εκτεθούν σε ειδικές προθήκες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας του δήμου Πύλου-Νέστορος, αφού πρώτα αναβαθμιστεί κτιριολογικά, οι δε σχετικές μελέτες, όπως ενημέρωσε η κα Μηλίτση, θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου. Την ίδια περίοδο θα παραδοθεί και το νέο σύγχρονο στέγαστρο του Ανακτόρου του Νέστορος, που αυτή τη στιγμή είναι κλειστό και το οποίο αναμένεται να ανοίξει αρχές Μαρτίου.
naftemporiki.gr