Πολιτική
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2005 16:29

Συναινετικό κλίμα, παρά την κριτική Παπουτσή

Σε πνεύμα που συνάδει με τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη. Επρόκειτο για τη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου σε διάστημα 15 ημερών, ύστερα από σχετικό αίτημα του ΣΥΝ.

Ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει το Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι «η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. επετεύχθη υπό όρους που διασφαλίζουν πλήρως τις θέσεις και τις επιδιώξεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου».

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη πρόταση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το όνομα της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση και «αντιμετωπίζει το θέμα με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σωτήρης Χατζηγάκης έκανε λόγο για «απόλυτα συναινετικό» κλίμα που επικράτησε στην συνεδρίαση και τόνισε ότι «επικροτήθηκαν οι θέσεις και οι χειρισμοί της κυβέρνησης» τόσο στο Σκοπιανό όσο και στα ευρωτουρκικά. «Ολοι αυτοί οι χειρισμοί ήταν επιτυχείς, σε αντίθεση με τις φωνές κριτικής που ακούγονται συχνά και οι οποίες είναι άδικες και επικίνδυνες. ¶λλωστε η σημερινή πολιτική αποτελεί σε πολλά σημεία προέκταση της προηγούμενης πολιτικής και η κριτική για την εξωτερική πολιτική γίνεται συχνά για εσωτερική κατανάλωση». Σχετικώς με το θέμα του δημοψηφίσματος για την ένταξη ή όχι της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. ή στο ενδεχόμενο βέτο από την Ελλάδα, ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα με προοπτική και γνώμονα το εθνικό συμφέρον, τώρα αλλά και στο μέλλον».

Αιτιάσεις ΠΑΣΟΚ για έλλειψη σχεδίου

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας μίλησε για έλλειψη διορατικότητας, τόλμης, αποφασιστικότητας, σχεδίου και στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πολιτική επιλογή η προσπάθεια συναίνεσης, αλλά διευκρίνισε ότι «δεν μιλούμε για λευκή επιταγή ή για συναίνεση στην συγκάλυψη ευθυνών για τους επιμέρους χειρισμούς». Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα και το βέτο, δήλωσε ότι «όταν τα θέματα που αφορούν το απώτερο μέλλον συζητούνται στον παρόντα χρόνο πρόκειται για ανευθυνότητα».

Ο κ. Παπουτσής επανέλαβε πάντως την θέση υπέρ της ενίσχυσης της προσπάθειας των χωρών των Βαλκανίων να προσεγγίσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ σε ό,τι αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ τόνισε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί «κοινά αποδεκτή λύση για ενιαία ονομασία, με σεβασμό στα πολιτιστικά, ιστορικά και πολιτικά στοιχεία της περιοχής» και τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού διεθνών συμμαχιών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Από την πλευρά του Συνασπισμού, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε την ανάγκη «να μην υποτροπιάσει η χώρα στο τραγικό σύμπτωμα του παρελθόντος, όπου τα εξωτερικά θέματα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης στην κομματική αντιπαράθεση και μάλιστα σε μια εποχή προ δημοτικών εκλογών και δύο χρόνια προ εθνικών εκλογών» http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/18/1109795.htm .

Σημειώνεται πάντως ότι από πλευράς ΝΔ και ΣΥΝ διέρρευσε ότι οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο κ. Παπουτσής δεν είχαν καμία σχέση με το συναινετικό κλίμα της συνεδρίασης, καταλογίζοντας στο ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι υπήρξε προσπάθεια υφαρπαγής της συναίνεσής του στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.