Κόσμος
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2005 20:49

Ο σημαντικότερος εν ζωή διανοούμενος

Πάντα υπήρχαν επιφανείς προσωπικότητες που μπορεί να μην ήταν το άλας της γης, αλλά αναδεικνύονταν στο άλας της ιστορίας: Οι διαμεσολαβητές ανάμεσα στην πολιτική και στην ηθική, οι διανοούμενοι, που κυρίως έθεταν απαγορευμένα ερωτήματα, κι ήταν αποφασισμένοι να «λένε την αλήθεια στην εξουσία».

Η προηγούμενη γενιά είχε τον Ζαν Πωλ Σάρτρ, στην εποχή των ΜΜΕ διασώζονται ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Ουμπέρτο Εκο.

Ο αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, ανακηρύχθηκε ο στοχαστής με την μεγαλύτερη επιρροή στην εποχή μας, από τους αναγνώστες των επιθεωρήσεων «Prospect» (Βρετανία) και «Foreign Policy» (ΗΠΑ).

Ο Τσόμσκι είναι ένας διανοούμενος με «ενοχλητικές» απόψεις για την πραγματική φύση της κυριαρχίας και την κατάπτωση των δημοκρατικών αξιών στις ΗΠΑ. Γνωστός, εκτός από τους ακαδημαϊκούς κύκλους, έγινε στα χρόνια του πολέμου στο Βιετνάμ, όταν αντιτάχθηκε σθεναρά στην τότε αμερικανική πολιτική, μη διστάζοντας να αποκαλέσει την πατρίδα του «κράτος-κακοποιό» και αρνούμενος να πληρώσει τους φόρους του.

Οι απόψεις του για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ταρακούνησαν τους συμπατριώτες του: «Το έγκλημα αυτό είναι ένα δώρο στον σκληρό πυρήνα των δεξιών υπερεθνικοφρόνων. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις αποτελούν φοβερές κτηνωδίες... Εχουμε επιλογή: μπορούμε είτε να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ή να αρνηθούμε να το κάνουμε, συνεισφέροντας στην πιθανότητα ότι το χειρότερο βρίσκεται μπροστά μας».

Ενα χρόνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο Τσόμσκι βγαίνει αληθινός: ο Μπιν Λάντεν έριξε άφθονο νερό στο μύλο της καιροφυλακτούσης αμερικανικής άκρας δεξιάς. Μια από τις πολυτιμότερες τέσσερις ελευθερίες του Ρούσβελτ, η απαλλαγή από το φόβο (ελευθερία), έδωσε ασμένως τη θέση της σε μια πλήρη υποταγή στο φόβο.

Ο Νόαμ Τσόμσκι στο βιβλίο του «Εξουσία και Τρομοκρατία» γράφει: «Ολοι ανησυχούν για την τρομοκρατία. Λοιπόν, υπάρχει μία εύκολη λύση. Να σταματήσουμε να συμμετέχουμε σε αυτήν».

Για την επιχείρηση στο Ιράκ, μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγο καιρό, επισήμανε ότι η αμερικανική στρατιωτική κατοχή έγινε με αδέξιο, αλαζόνα και ανεπιτυχή τρόπο που οδηγεί σε μια κατάληξη αποτρόπαια.

Σύμφωνα με τον κ. Τσόμσκι είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η στρατιωτική κατοχή των Αμερικανών στο Ιράκ σημειώνει τόσες αποτυχίες αν και κανονικά θα έπρεπε να είναι η πιο εύκολη στρατιωτική κατοχή στην ανθρώπινη ιστορία.

Ο 77χρονος καθηγητής Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) έγινε διάσημος για τη θεωρία της «γενετικής γραμματικής», που, σε γενικές γραμμές, υποστηρίζει ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με μια έμφυτη, παγκόσμια γλωσσική ευχέρεια, με μια «παγκόσμια γραμματική» που διαθέτει βαθύτερη, ενιαία δομή. Ενδεικτικό είναι ότι στον Κατάλογο Παραπομπών των Τεχνών και των Ανθρωπιστικών Επιστημών, οι παραπομπές στον Τσόμσκι, μόνο το διάστημα 1980-1992, ανέρχονται σε 3.874, κατατάσσοντάς τον στις 10 κορυφαίες πηγές παραπομπών στην ιστορία.

Τα πιο γνωστά βιβλία του:

«Η κουλτούρα της τρομοκρατίας»

«Παγκοσμιοποίηση: Αισιόδοξη προοπτική ή απειλή;»

«Παλιές και νέες τάξεις πραγμάτων»

«Τα ΜΜΕ ως όργανο κοινωνικού ελέγχου και επιβολής»

«Η βιομηχανία κατασκευής υπηκόων»

«Η νέα παγκόσμια τάξη»

«Οι έχοντες και μη κατέχοντες»

«Κυριαρχία και παγκόσμια τάξη»

«Λουτρά αίματος»

«Κέρδος και Πολίτης»

«Η χειραγώγηση των μαζών»

«Ο νέος στρατιωτικός ανθρωπισμός»

K.T.