Υγεία
Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015 10:09

Λιγότερο αλάτι στη διατροφή σημαίνει καλή καρδιά

Σύμφωνα με τους ειδικούς καταναλώνουμε πολύ περισσότερο αλάτι από ό,τι ο οργανισμός μας χρειάζεται. Όπως επισημαίνουν, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν 9 -10 γρ. ημερησίως, όταν  οι ανάγκες μας δεν ξεπερνούν τα 5 - 6 γρ., δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς καταναλώνουμε πολύ περισσότερο αλάτι από ό,τι ο οργανισμός μας χρειάζεται. Όπως επισημαίνουν, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν 9 -10 γρ. ημερησίως, όταν  οι ανάγκες μας δεν ξεπερνούν τα 5 - 6 γρ., δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού.

Ωστόσο, όλες οι μελέτες που έχουν εστιάσει στην πρόσληψη αλατιού από τη διατροφή μας έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που μειώνουν σημαντικά την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουν καθημερινά από τη διατροφή τους, μειώνουν κατά 25% τον κίνδυνο πιθανού καρδιαγγειακού νοσήματος ενώ, μειώνουν και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή πάθηση κατά 20%.

Δύο νέες ξεχωριστές έρευνες, συμπεριέλαβαν σε θεραπευτικές δοκιμές με μείωση του αλατιού της διατροφής 3.126 άτομα, τα οποία είχαν προ-υπέρταση, δηλαδή η πίεση τους βρισκόταν στα άνω όρια αυτού που θεωρείται κανονικό. Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες. Στη μία ομάδα οι συμμετέχοντες μείωναν κατά 25% - 35% το αλάτι της διατροφής τους σε καθημερινή βάση, δηλαδή από 10 σε 7 γρ. ενώ η άλλη ομάδα δεν μείωνε την πρόσληψη αλατιού από τη διατροφή της.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη όλων των συμμετεχόντων επί σειρά ετών και διαπίστωσαν, ότι αυτοί που μείωναν το αλάτι διατροφής κατά τη διάρκεια των ερευνών, συνέχισαν να μειώνουν το αλάτι που έτρωγαν και μετά. Στα 10 - 15 έτη μετά το τέλος των 2 ερευνών, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν προ-υπέρταση και συνέχισαν να μειώνουν το αλάτι της διατροφής τους, είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια καρδιαγγειακή νόσο και 20% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από μία καρδιακή πάθηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο από 5 γρ. αλάτι καθημερινά αν θέλουμε να έχουμε υγιή καρδιά. Επιπροσθέτως, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο κίνδυνος υπερ-πρόσληψης αλατιού δεν είναι μόνο από αυτό που βάζουμε στο φαγητό μας, αλλά και από τα έτοιμα και τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα καθώς ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε αλάτι. Υπολογίζεται ότι το 75% του αλατιού που τρώμε προέρχεται από τρόφιμα ή έτοιμα φαγητά που αγοράζουμε. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστήμονες ζητούν να ψηφιστούν νόμοι που να υποχρεώνουν τις βιομηχανίες τροφίμων να περιορίζουν το αλάτι στα προϊόντα τους.