Σε δίνη έντονων συγκρούσεων βρίσκεται η Ν.Δ. καθώς οξύνονται οι αντιπαραθέσεις για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων. Ο υποψήφιος Αδωνις Γεωργιάδης μιλά ανοικτά για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης του νικητή της 22ας Νοεμβρίου, ενώ στο προσκήνιο επιστρέφει και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις.
Από την έντυπη έκδοση
Σε δίνη έντονων συγκρούσεων βρίσκεται η Ν.Δ. καθώς οξύνονται οι αντιπαραθέσεις για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων. Ο υποψήφιος Αδωνις Γεωργιάδης μιλά ανοικτά για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης του νικητή της 22ας Νοεμβρίου, ενώ στο προσκήνιο επιστρέφει και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις.
Ο κύκλος των προσώπων που εμπλέκονται στην αντιπαράθεση για τη διεξαγωγή διαλόγου (μέσω debate ή εθνικών συνδιασκέψεων) διευρύνθηκε χθες καθώς ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής (ΚΕΦΕ) του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, απάντησε στον κ. Γεωργιάδη που του ζήτησε να λάβει θέση για το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε αν δεν συμφωνήσουν και οι τέσσερις υποψήφιοι.
Ο κ. Παπαμιμίκος δήλωσε αναρμόδιος εκ του καταστατικού της Ν.Δ. να παρέμβει για τη διοργάνωση τηλεμαχίας ή συνδιασκέψεων και υπογράμμισε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η ΚΕΦΕ νομιμοποιούνται να διοργανώσουν διάλογο, αλλά ούτε και σχετική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο κ. Παπαμιμίκος με επιστολή που απέστειλε σε όλους τους υποψήφιους ανέφερε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υλοποιήσει τυχόν κοινή απόφαση όλων ανεξαιρέτως των υποψήφιων προέδρων με το οποίο θα καθορίζονται οι χρόνοι και τόποι διεξαγωγής τυχόν συνδιασκέψεων, τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν σ’ αυτές και οι λοιπές απαραίτητες τεχνικές, οικονομικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή τους. Σημειώνεται ότι o Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει ταχθεί ανοικτά κατά της διεξαγωγής debate, χαρακτηρίζοντάς τη «γελοιότητα», ενώ το περιβάλλον του έχει σημειώσει ότι τηλεοπτικές αναμετρήσεις πρέπει να γίνονται μόνον μεταξύ αντιπάλων και όχι υποψηφίων του ίδιου κόμματος.
Στο θέμα παρενέβη και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επανέλαβε ότι θα συμμετάσχει σε debate μόνον αν προσέλθουν όλοι οι υποψήφιοι. «Είμαι υπέρ του διαλόγου και στα όργανα και στη βάση και δημοσίως. Υπό μία και μόνη προϋπόθεση: να συμμετέχουμε όλοι οι υποψήφιοι, για να διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης» δήλωσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Κηφισιά. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, που κατέθεσε πρώτος το αίτημα διεξαγωγής διαλόγου, ξεκαθάρισε ότι «η ενότητα της παράταξης δεν κινδυνεύει από τον διάλογο».
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στη Ν.Δ. εν όψει των εκλογών ήταν και οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε ρητά στο ενδεχόμενο αμφισβήτησης του νικητή των εσωκομματικών εκλογών της 22ας Νοεμβρίου. «Αν η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές είναι μικρή, ο νέος αρχηγός θα αμφισβητηθεί από την επόμενη μέρα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Αρα θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό». Ο κ. Γεωργιάδης άσκησε, όμως, σκληρή κριτική και στο σύνολο της εσωκομματικής διαδικασίας, χαρακτηρίζοντάς την «αποτυχημένη» με ευθύνη όλων των υποψηφίων.
Α. Σαμαράς: Είμαι ακόμη εδώ
Εν τω μεταξύ, ηχηρή παρέμβαση πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε «παρών» σε συνέντευξή του στα διεθνή μέσα. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο της ισπανικής εφημερίδας «La Razon» για το πώς θα κριθεί από την Ιστορία, ο κ. Σαμαράς δήλωσε εμφατικά: «Οσον αφορά την ίδια την Ιστορία, είναι πολύ νωρίς να πει κανείς. Αλλωστε, η Ιστορία κρίνει κάποιον αφού αυτός έχει φύγει. Κι εγώ είμαι ακόμα εδώ».
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του αδικήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης. «Τα μέσα δεν υπήρξαν “δίκαια” μαζί μας. Και τώρα το παραδέχονται σιγά-σιγά», σημείωσε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης συνέχισε χθες την περιοδεία του στην Πελοπόννησο επισκεπτόμενος την Καλαμάτα.