Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν πλέον κενά σε βασικές ειδικότητες στα σχολεία, μετά τις προσλήψεις που έγιναν την τελευταία εβδομάδα, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, ενώ παραδέχθηκε ότι σε «δευτερεύουσες ειδικότητες» υπάρχουν ακόμη κενά.
Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν πλέον κενά σε βασικές ειδικότητες στα σχολεία, μετά τις προσλήψεις που έγιναν την τελευταία εβδομάδα, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, ενώ παραδέχθηκε ότι σε «δευτερεύουσες ειδικότητες» υπάρχουν ακόμη κενά.
Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Star και ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις των μαθητών, ο κ. Φίλης τόνισε ότι διαδήλωναν εναντίον των προβλημάτων. «Δεν δημιουργήσαμε εμείς τα προβλήματα, εμείς εργαζόμαστε για να τα επιλύσουμε», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να προβάλλει τα προβλήματα, ενώ τώρα πρέπει να τα λύσει.
Ο κ. Φίλης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση μελετά αλλαγή του συστήματος εξετάσεων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια.
Όπως ανέφερε ο κ. Φίλης, οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών θα μειωθούν δραστικά, ενώ εκτίμησε ότι 4.000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται εκτός σχολικών αιθουσών. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι σε δύο μήνες ειδική επιτροπή θα εκπονήσει σχέδιο για μείωση των αποσπάσεων.
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «είμαστε μαζί με τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς, στο αίτημα για κάλυψη των κενών», ενώ συμπλήρωσε ότι δεν είναι φετινό το αίτημα, καθώς, όπως είπε, οι πολλές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης τα τελευταία χρόνια δεν καλύφθηκαν.
Παράλληλα, ανέφερε ότι συνολικά θα προσληφθούν 22.261 αναπληρωτές τη φετινή χρονιά, 20% περισσότεροι σε σχέση με πέρσι, αλλά τους χαρακτήρισε «προσωρινή λύση», καθώς, όπως εξήγησε, η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν μπορεί ένα σχολείο να λειτουργήσει με ευκαιριακή σχέση καθηγητή και μαθητή.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι μόλις αυτό γίνει εφικτό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διορισμούς «για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της αδιοριστίας στα σχολεία» και, σε ό,τι αφορά την ειδική εκπαίδευση, εκτίμησε ότι οι προσλήψεις θα φτάσουν συνολικά τις 2.500.
«Σε συνθήκες κρίσης, κάνουμε ότι μπορούμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στο σχολείο» ανέφερε ο κ. Φίλης και χαρακτήρισε αξιόπιστο το δημόσιο σχολείο, τονίζοντας ότι «θέλουμε να στείλουμε μήνυμα, η κοινωνία να εμπιστευτεί το δημόσιο σχολείο παρά τα προβλήματά του».
«Γνωρίζουμε ότι για να μπει κάποιος στο πανεπιστήμιο πρέπει να πάει στο φροντιστήριο», παραδέχθηκε ο υπουργός και χαρακτήρισε θεμέλιο για τη Δημοκρατία το δημόσιο σχολείο. Επιπλέον έκανε λόγο για κίνδυνο που διατρέχει η κοινωνία στην περίπτωση συνέχειας της απαξίωσης του δημόσιου σχολείου, ενώ επανέλαβε ότι η ηγεσία του υπουργείου είναι στο πλευρό των γονέων, των μαθητών και των δασκάλων.
«Η εκπαίδευση και η υγεία αποτελούν προτεραιότητητες για την κυβέρνηση», υπογράμμισε εν συνεχεία, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα αυξηθούν, ούτε θα μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας.