Απόψεις
Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 16:38

Η σημασία ανάδυσης του αντικαπιταλισμού

Οι Podemos στην Ισπανία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ο Κόρμπιν στη Μεγάλη Βρετανία και ο Μπέρνι Σάντερς στις ΗΠΑ δεν είναι τυχαίες περιπτώσεις. Ούτε βεβαίως είναι τυχαία και η τελευταία ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου για βιώσιμη ανάπτυξη και εξανθρωπισμό των αγορών, γράφει ο Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος.

Από την έντυπη έκδοση

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Οι Podemos στην Ισπανία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ο Κόρμπιν στη Μεγάλη Βρετανία και ο Μπέρνι Σάντερς στις ΗΠΑ δεν είναι τυχαίες περιπτώσεις. Ούτε βεβαίως είναι τυχαία και η τελευταία ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου για βιώσιμη ανάπτυξη και εξανθρωπισμό των αγορών. Ολα αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας σοβαρής κρίσης του συστήματος της ελεύθερης οικονομίας, το οποίο πριν από όλα έχει σοβαρό ηθικό πρόβλημα».

Ο άνθρωπος που κάνει αυτή την παρατήρηση είναι ο κ. Μπερτράν Κολόμπ, πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου της Επιχείρησης, επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge στα μέσα της δεκαετίας του 1990. «Οι μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις», συνεχίζει ο συνομιλητής μας, «επωφελήθηκαν από τις διαδοχικές απελευθερώσεις των αγορών και την παγκοσμιοποίηση και ξέχασαν ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις έπρεπε να συμφιλιώσουν την επιχείρηση με τον άνθρωπο και την κοινωνία. Αυτή η συμφιλίωση, εξάλλου, είναι και ο μόνος τρόπος για την επιχείρηση να παραμείνει ένας από τους πρωταγωνιστές του μέλλοντος».

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»