Την εξέταση του περιεχομένου των δύο μαύρων κουτιών του ρωσικού Airbus A321 που συνετρίβη το Σάββατο στη χερσόνησο του Σινά, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 224 άνθρωποι, ξεκίνησαν Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες, τη στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε από όλους να κάνουν υπομονή προτού προβούν σε εικασίες, προειδοποιώντας ότι οι έρευνες πιθανώς να διαρκέσουν μήνες.
Την εξέταση του περιεχομένου των δύο μαύρων κουτιών του ρωσικού Airbus A321 που συνετρίβη το Σάββατο στη χερσόνησο του Σινά, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 224 άνθρωποι, ξεκίνησαν Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες, τη στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε από όλους να κάνουν υπομονή προτού προβούν σε εικασίες, προειδοποιώντας ότι οι έρευνες πιθανώς να διαρκέσουν μήνες.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αφήσουμε τους ειδικούς να εργαστούν και να μην αναφερόμαστε σε αιτίες καθώς αυτό ακριβώς αποτελεί το αντικείμενο μιας μεγάλης, περίπλοκης τεχνικής έρευνας» είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος απευθυνόμενος σε αξιωματικούς του στρατού, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA. «Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα που απαιτεί τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και ερευνών που μπορεί να κρατήσουν μήνες», συνέχισε.
Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρισκόταν στο υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου ανέφερε ότι είδε τους αναλυτές να φεύγουν από τη μονάδα τεχνικής ανάλυσης, η οποία επιβεβαίωσε ότι έχουν αρχίσει την εξέταση των μαύρων κουτιών.
Οι Ρώσοι ερευνητές, από την πλευρά τους, θα εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια της συντριβής, όπως διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μάρκιν.
Ο εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει τα τεχνικά έγγραφα του αεροσκάφους το οποίο κατέπεσε και έχουν πάρει καταθέσεις από τους υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για τη συντήρηση των αεροσκαφών της εταιρείας Kogalymavia, καθώς επίσης και από το πλήρωμα μιας πρόσφατης πτήσης της ίδιας εταιρείας.
163 οι σοροί που έχουν βρεθεί
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε αξιωματικός του στρατού που μετέχει στις έρευνες στον τόπο της συντριβής, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 163 σοροί από τους συνολικά 217 επιβάτες και τα επτά μέλη πληρώματος του αεροσκάφους αυτού που έχασαν την ζωή τους στη χθεσινή τραγωδία.
Οι αιγυπτιακές αρχές διεύρυναν τις έρευνες ώστε να καλύψουν μεγαλύτερη περιοχή και να εντοπίσουν και τις υπόλοιπες σορούς. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει χθες ότι εντόπισαν συντρίμμια από το μοιραίο αεροσκάφος σε περίμετρο περίπου οκτώ χιλιομέτρων, το οποίο, σύμφωνα με ειδικούς, δείχνει ότι ενδεχομένως το Airbus A321-200 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, που είναι πλέον γνωστή ως Metrojet, δεν έπεσε στο έδαφος ακέραιο, αλλά είχε διαλυθεί ή εκραγεί εν πτήσει. Η περίμετρος των ερευνών επεκτάθηκε σήμερα στα 15 χιλιόμετρα.
Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε - επικαλούμενο Ρώσους εισαγγελείς - που είναι αρμόδιοι για θέματα μεταφορών ότι η ποιότητα των καυσίμων που είχε το ρωσικό αεροσκάφος ανταποκρινόταν σε όλες τις προδιαγραφές.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε από την πλευρά του ότι τα μέλη του πληρωματος του ρωσικού Airbus είχαν υποβληθεί πρόσφατα σε ιατρικές εξετάσεις και δεν είχαν εντοπιστεί τυχόν προβλήματα υγείας.
«Το πλήρωμα υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και κρίθηκαν όλοι τους ικανοί για πτήση», είπε η Μάγια Ιβανόβα, η εκπρόσωπος της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για θέματα μεταφορών στην περιοχή του Βόλγα.
Interfax: Καθηλωμένα στο έδαφος τα Airbus A321 της Kogalymavia
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας Rostransnadzor απαγόρευσε στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Kogalymavia να πραγματοποιεί πτήσεις με αεροσκάφη Airbus A321 μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής του αετροσκάφους της στο Σινά.
Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της εταρείας είπε στο πρακτορείο RIA ότι η Kogalymavia δεν έχει λάβει τέτοια εντολή από τις ρωσικές υπηρεσίες.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Sputnik, Reuters