Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά μυθιστορήματα των τελευταίων 60 χρόνων, η «Μεγάλη χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, που παρουσιάστηκε σε διασκευή του Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, παρουσιάζεται για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Πορεία.
Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά μυθιστορήματα των τελευταίων 60 χρόνων, η «Μεγάλη χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, που παρουσιάστηκε σε διασκευή του Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, παρουσιάζεται για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Πορεία.
Το έργο, που επανέρχεται ανανεωμένο, με καινούρια διανομή και αλλαγές, τόσο στο κινηματογραφικό, όσο και στο θεατρικό του κομμάτι, φωτίζοντας νέα σημεία της δράσης και προσδίδοντας καινούργια διάσταση στους χαρακτήρες και τις σχέσεις τους, θα στηρίξει τα προσφυγόπουλα με μία ειδική παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα.
Σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη - Solidarity Now», το οποίο συμβάλλει στη φροντίδα και την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, αλλά και των παιδιών που ταξιδεύουν με έναν από τους δυο γονείς τους, στο «ταξίδι για μία νέα ασφαλή πατρίδα», τα έσοδα αυτής της παράστασης θα διατεθούν για πρόγραμμα που στηρίζει ασυνόδευτα ανήλικα και μονογονεϊκές οικογένειες, ώστε να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι της επιβίωσής τους από τα νησιά μας προς την Ειδομένη κι, από εκεί, σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Τα παιδιά είναι πάντα τα πιο εύκολα θύματα των πολέμων. Και σε αυτήν την προσφυγική κρίση, δεν αποτέλεσαν την εξαίρεση. Αν και εκτιμάται ότι, κάθε χρόνο, εισέρχονται στην Ελλάδα περίπου 4.000 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, φέτος, από την αρχή του χρόνου, ξεπέρασαν τα 25.000. Τα παιδιά αυτά, ακόμα και σε ηλικίες πέντε ή έξι ετών, ταξιδεύουν μόνα, συχνά εγκαταλείπονται στα σύνορα ή χάνουν κάθε επαφή με την οικογένειά τους. Πρόκειται για μία εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα, που αντιμετωπίζει κινδύνους, όπως η εκμετάλλευση από κυκλώματα trafficking, παιδική πορνεία, αλλά και αδυναμία εύρεσης στέγης, τροφής και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες.
Το θέατρο Πορεία, οι καλλιτέχνες και όλοι οι συντελεστές της παράστασης θα στηρίξουν τις ομάδες αυτές με είδη πρώτης ανάγκης (γαλότσες, θερμαντικές κάλτσες, υπνόσακους, σκούφους, κασκόλ, πάνες, μάρσιπους, κουβέρτες, είδη προσωπικής υγιεινής κλπ.).
Όλα τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για την απευθείας στήριξη του συγκεκριμένου πληθυσμού και όχι για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες του «Αλληλεγγύη - Solidarity Now».
Όταν πυροδοτούνται τα παλιά τραύματα
Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα, παρακολουθούμε την ιστορία μιας Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα, ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική κλασική παιδεία. Όμως, ερχόμενη σε επαφή με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της χίμαιρες. Το δραματικό τοπίο, τραχύ και αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους με τον αδερφό του άντρα της. Τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα πυροδοτούνται και την οδηγούν στην αυτοκαταστροφή.
Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος
Ο Καραγάτσης, σε αυτό το μυθιστόρημα, που κλείνει τη γνωστή τριλογία «Γιούγκερμαν - Λιάπκιν - Χίμαιρα», μελετά ενδελεχώς τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στη Δύση. Κρύβει καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του κάτω από πέπλο κυνισμού ή και ωμότητας. Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει τη Μαρίνα σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης. Νομίζουμε ότι πετυχαίνουμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε πνευματικά. Στο τέλος, όλα καίγονται κάτω από το σκληρότατο ελληνικό φως. Σαν μύγες, μαγευόμαστε από το άγνωστο, για να γίνουμε παρανάλωμα σε μια στιγμή. Αυτή τη μοιραία στιγμή περιγράφει ο Καραγάτσης.
«Η Μήδεια είναι ο φυσιολογικός άνθρωπος, που το ερωτικό πάθος τού σκοτίζει το λογικό, όπως στον κάθε φυσιολογικό άνθρωπο».
Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή - στίχοι τραγουδιών: Στρατής Πασχάλης, σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου, σκηνικά - κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική: Κατερίνα Πολέμη, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, κίνηση - χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου, σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους: Χρήστος Δήμας, βοηθοί σκηνοθέτη: Άννα Πασπαράκη - Δήμητρα Κουτσοκώστα, βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα, βοηθός χορογράφου: Κορίνα Κόκκαλη, φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου, video - trailer: Σωκράτης Σπανός. Διανομή: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Μοθωναίος, Σμαράγδα Σμυρναίου, Ειρήνη Φαναριώτη, Βασιλική Παναγιώτογλου, Μανιώ Τάρλοου, Καίτη Μανωλιδάκη, Δημήτρης Τάρλοου.
Πληροφορίες
Θέατρο Πορεία: Τρικόρφων 3 - Αθήνα, τηλ.: 210 8210082 και 210 8210991. Διάρκεια παράστασης: 150 λεπτά, με διάλειμμα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: από 3 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου 2015: Τετάρτη και Κυριακή: 19:30, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21:00, από 26 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Ιανουαρίου 2016 (εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με τη «Μιράντα»): Τετάρτη Παρασκευή και Σάββατο: 17:30, Πέμπτη και Κυριακή: 20:00. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη: γενική είσοδος (λαϊκή): 15 ευρώ, φοιτητικό - νεανικό (κάτω των 22) - ανέργων: 14 ευρώ, Πέμπτη έως Κυριακή: κανονικό: 20 ευρώ, άνω των 65: 17 ευρώ, φοιτητικό - νεανικό (κάτω των 22) - ανέργων: 14 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: poreiatheatre.com και viva.gr.
naftemporiki.gr