Κόσμος
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2005 11:59

Προκαλεί και πάλι η Τουρκία - Αρνήθηκε την είσοδο στη χώρα στον Ι. Βαρβιτσιώτη

Λίγες μέρες μετά την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., η Τουρκία προκαλεί και πάλι.

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα στον έλληνα ευρωβουλευτή -και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας- Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος κατέφθασε στην Κωνσταντινούπολη προερχόμενος από τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του 9ου Διαλόγου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - ΕΔ, ισχυριζόμενες ότι το διαβατήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αποτελεί για την Τουρκία έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Μετά από έντονη κινητοποίηση και διάβημα των ελληνικών αρχών επετράπη μετά από τρεις ώρες η είσοδος στον κ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος κατέβαλε και αντίτιμο για την άδεια εισόδου (βίζα), ενώ αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο διότι οι τουρκικές αρχές παρέλειψαν να θεωρήσουν (σφραγίσουν) το διαβατήριό του.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατηγγειλε τη στάση των τουρκικών αρχών, επισημαίνοντας ότι δεν συνάδει με τις προσπάθειες ένταξης της Τουρκίας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Πολύ περισσότερο, πρόσθεσε ο έλληνας ευρωβουλευτής, οι ενέργειες αυτές αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας τις παραμονές μάλιστα ενός γεγονότος όπως ο 9ος Διάλογος που εκτός των άλλων σκοπό έχει να αναδείξει και το «ευρωπαϊκό πρόσωπο» της Τουρκίας.

«Δεν πρόκειται για προσβολή στο πρόσωπό μου αλλά για πρόκληση απέναντι στον ίδιο το θεσμό του Ευρωκοινοβουλίου», παρατήρησε ο κ. Βαρβιτσιώτης σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό Flash. Όπως είπε, ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της Ευρωβουλής και πλέον αναμένεται η αντίδραση της Ε.Ε. στην προκλητική στάση της Αγκυρας.

Σε δηλώσεις του ενώπιον των ευρωβουλευτών, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν και αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Σαμπάν Μπισλί, αμφισβήτησε ανοικτά τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, υποστηρίζοντας ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι Πατριάρχης των Ελλήνων του Φαναρίου, ενώ χαρακτήρισε το Πατριαρχείο τουρκικό ίδρυμα. Όσον αφορά το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Μπισλί απέδωσε το γεγονός ότι παραμένει κλειστή, στο ίδιο το Πατριαρχείο, λέγοντας ότι πρόσφατα αρνήθηκε πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξει η Σχολή υπαγόμενη σε τουρκικό πανεπιστημιακό ίδρυμα.