Άρχισαν στη Βιέννη οι διεθνείς συνομιλίες για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης για τη Συρία, με τη συμμετοχή δυνάμεων που στηρίζουν τόσο το κυβερνητικό όσο και το αντιπολιτευτικό συριακό στρατόπεδο.
Άρχισαν στη Βιέννη οι διεθνείς συνομιλίες για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης για τη Συρία, με τη συμμετοχή δυνάμεων που στηρίζουν τόσο το κυβερνητικό όσο και το αντιπολιτευτικό συριακό στρατόπεδο.
Κύριος στόχος στην αυστριακή πρωτεύουσα είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της Δύσης και των αραβικών κρατών του Κόλπου, που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση και, από την άλλη πλευρά, της Ρωσίας και του Ιράν, που στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ.
Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν εμπλέκεται στη συγκεκριμένη διπλωματική προσπάθεια.
Στη Συρία, την ίδια στιγμή, ακτιβιστές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, λόγω κυβερνητικών βομβαρδισμών.
Σε υλικό το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου διακρίνονται πτώματα ανάμεσα σε συντρίμμια σε αγορά στο προάστιο Ντούμα, το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες.
Η Ντούμα βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο των κυβερνητικών δυνάμεων, καθώς πολλές φορές οι αντάρτες εκτοξεύουν από εκεί ρουκέτες κατά της πρωτεύουσας.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ο οποίος διαρκεί τέσσερα και πλέον χρόνια, μετά την εξέγερση του Μαρτίου του 2011 ενάντια στο καθεστώς Άσαντ, το οποίο κυβερνά τη Συρία (πατέρας Χαφέζ και υιός Μπασάρ) εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, έχει κοστίσει τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους.
Ρωσία και Ιράν έχουν εντείνει τη στρατιωτική εμπλοκή τους στην αραβική χώρα, στο πλευρό του συριακού καθεστώτος.
ΗΠΑ, Τουρκία, Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπες αραβικές χώρες του Κόλπου επιμένουν ότι ο νυν πρόεδρος της Συρίας δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του, παρά μόνον για πολύ μικρή μεταβατική περίοδο.
«Θα φύγει είτε μέσω πολιτικής διαδικασίας ή θα ανατραπεί με τη βία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, πριν από την έναρξη των συνομιλιών στη Βιέννη.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη χωρίς την ιρανική εμπλοκή σε αυτήν.
Την Πέμπτη, ο κ. Ζαρίφ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας.
Στις συνομιλίες λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αιγύπτου, του Λιβάνου και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Λευκός Οίκος, πάντως, επιμένει ότι, ενώ θα αναζητείται ειρηνευτική λύση, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενισχύουν τους αντάρτες της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, όπως έγινε προ ημερών με την αεροπορική χορήγηση σε αυτούς όπλων και πυρομαχικών.
Το Ιράν, από την πλευρά, φέρεται να έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική ενίσχυση του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ διατηρεί και στρατό στη Συρία.
Η συριακή αντιπολίτευση, πάντως, διαφωνεί με τη συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες, τονίζοντας ότι θα περιπλέξει την κατάσταση.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν εξάλλου τη Ρωσία ότι, με τις αεροπορικές της επιδρομές στη Συρία, από τις 30 Σεπτεμβρίου, δεν στοχεύει τόσο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως διακηρύσσει επισήμως, αλλά τους αντάρτες της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, τους οποίους έχει ως κύριο στόχο και το καθεστώς Άσαντ.