Ως «αυτοσχέδιους μάγους της αλλοτρίωσης» χαρακτήρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), τους επιστήμονες της Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, που παρουσίασαν χθες προτάσεις, υπο μορφήν νομοσχεδίου, για το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, «η περίτεχνη πρόταση νόμου εκ μέρους ορισμένων καθηγητών και πολιτικών για τη νέα σχέση Εκκλησίας-Πολιτείας στην Πατρίδα μας, που είδε χθές το φως της δημοσιότητος, δεν αποβλέπει στο χωρισμό, αλλά στην ετσιθελική και βάναυση μετατροπή της χώρας σε άθρησκη Πολιτεία, χωρίς βέβαια τη συναίνεση του Ελληνικού Λαού.
Η αυτοπροσδιοριζόμενη "Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη", ως προστάτιδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι μέντορες της, νόμισαν οτι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή -μετά τον πρόσφατο έντεχνο και βάναυσο διασυρμό της Εκκλησίας- για να επιβάλουν, μεταξύ πολλών άλλων, στους ΄Ελληνες υποχρεωτικό τον πολιτικό γάμο, να εξαφανίσουν κάθε μορφή θρησκευτικότητος απο τις εθνικές εορτές, να επιτύχουν την καθαίρεση των θρησκευτικών συμβόλων απο όλους τους δημόσιους χώρους να υπονομεύσουν την βάπτιση των ελληνοπαίδων, να μεθοδεύσουν την εκδίωξη των ιερέων απο τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα Νοσοκομεία και τις Φυλακές και να καταργήσουν ουσιαστικά το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία κλπ. και έτσι να οδηγήσουν σε αποδυνάμωση και διχασμό το Λαό μας».
«Η Ιερά Σύνοδος δεν αναγνωρίζει στους αυτόκλητους και αυτοσχέδιους μάγους της αλλοτρίωσης, όποιοι και αν είναι αυτοί, το δικαίωμα να διαταράσσουν σε εποχές πολλαπλά δεινής κρίσεως την ειρήνη και τη συνοχή στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας που είναι μία απο τις προϋποθέσεις για την ειρήνη και τη συνοχή του Λαού. Για θέματα αυτής της υφής ο μόνος που μπορεί να αποφανθεί είναι ο Ελληνικός λαός που φέρει και την ευθύνη της προστασίας των παραδόσεών του», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου.
Το εν λόγω σχέδιο της Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, καλύπτει το σύνολο σχεδόν των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας και τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν χωρίς να απαιτείται νέα συνταγματική αναθεώρηση. Στόχος των επιστημόνων της Ένωσης (εκ των συντακτών της πρότασης νόμου, ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) είναι να προωθηθεί στη συνέχεια -σε μια κίνηση με διακομματικά χαρακτηριστικά- προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Ο μητροπολίτης Πατρών εξέφρασε παράλληλα την αγάπη και το σεβασμό της θυγατέρας Εκκλησίας της Ελλάδος, προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, μετά τα όσα συνέβησαν το πρωί, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/20/1110736.htm http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/20/1110615.htm .