Κόσμος
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2005 09:16

Ευθύνες στη Συρία για τη δολοφονία του Αλ Χαρίρι

Η διεθνής επιτροπή, υπό τον Γερμανό δικαστή, Ντέτλεφ Μάλις, που ερευνά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Aλ Χαρίρι τον περασμένο Φεβρουάριο, διαπιστώνει ευθύνες της Συρίας.

Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΒΒC, από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, φαίνεται πως η απόφαση για τη δολοφονία του Αλ Χαρίρι μπορούσε να ληφθεί μόνο με την έγκριση υψηλόβαθμων αξιωματούχων ασφαλείας της Συρίας και με τη συνεργασία των Λιβανέζων ομολόγων τους.

Η έκθεση της επιτροπής περιγράφει την ισχυρή επιρροή που διέθεταν στο Λίβανο οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας εκείνη την εποχή και την αντιπαράθεση του Χαρίρι με τη Δαμασκό. Τα κίνητρα για την πολύ καλά σχεδιασμένη ενέργεια ήταν προφανώς πολιτικά. Ενας μάρτυρας είπε στην επιτροπή ότι η απόφαση για τη δολοφονία ελήφθη μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο καλούσε τη Συρία να αποχωρήσει από τον Λίβανο. Η επιτροπή είπε ότι το έργο της δεν ολοκληρώθηκε και ότι πρέπει να συνεχιστεί από τις αρχές του Λιβάνου, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΒΒC.

H επιτροπή κατηγορεί υψηλόβαθμους πολιτικούς της Συρίας ότι επιχείρησαν να την παραπλανήσουν. «Πολλοί προσπάθησαν να παραπλανήσουν τις έρευνες. Για παράδειγμα, η επιστολή που απηύθυνε στην Επιτροπή ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας αποδείχτηκε ότι περιείχε λανθασμένες πληροφορίες», είπε ο κ. Μέχλις.

Η έκθεση της επιτροπής φέρει σε δύσκολη θέση τη Δαμασκό, η οποία αρνείται μέχρι τώρα κάθε ανάμειξη στη δολοφονία του Χαρίρι. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι θα αυξηθεί η πίεση των ΗΠΑ προς τη Συρία, την οποία κατηγορούν για υπόθαλψη της οργάνωσης Χεσμπολάχ και για την είσοδο από τα σύνορά της ξένων μαχητών στο Ιράκ.

ΠΗΓΗ: BBC