Η κυβερνητική διγλωσσία σε μία σειρά από μείζονα θέματα (ΦΠΑ, κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό) και η διαφαινόμενη διάθεση νέου κύκλου διαβούλευσης - πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, την ώρα που οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι τα ζητήματα αυτά έχουν επιλυθεί με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ξυπνούν μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Η κυβερνητική διγλωσσία σε μία σειρά από μείζονα θέματα (ΦΠΑ, κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό) και η διαφαινόμενη διάθεση νέου κύκλου διαβούλευσης - πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, την ώρα που οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι τα ζητήματα αυτά έχουν επιλυθεί με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ξυπνούν μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν.
Στο ασφαλιστικό συνεχίζεται η αναζήτηση λύσεων ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να ρίχνει στο τραπέζι την αύξηση των εισφορών και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να κάνει λόγο για προσωπικές απόψεις του υπουργού.
Στο ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Φίλης έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αύξησης του φόρου στο 23%, αντί να επιβαρυνθεί με ισοδύναμα το σύνολο της κοινωνίας, ενώ η κ. Γεροβασίλη και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης απέκλεισαν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.
Τα σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες προκάλεσαν επί της ουσίας τις επισκέψεις των Φρανσουά Ολάντ και Βάλτνις Ντομπρόβσκις, αλλά και των Μ. Σουλτς και Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, οι οποίες θα ακολουθήσουν. Επισκέψεις στην ατζέντα των οποίων, θέλοντας και μη, βρίσκεται και το προσφυγικό - μεταναστευτικό.
Η κυβέρνηση δεν κρύβει την πρόθεσή της να συνδυάσει τα δύο θέματα επιδιώκοντας, με σύμμαχο τον Γάλλο πρόεδρο, χαλάρωση των μέτρων (ειδικά για τα κόκκινα δάνεια), ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, κάνοντας όμως λόγο στο ευρωκοινοβούλιο για «ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών που καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες».
Η Κομισιόν αφήνει έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης του προϋπολογισμού του 2016 όσων κρατών - μελών βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας και έχουν επιδείξει πνεύμα συνεργασίας στην επίλυση του προσφυγικού - μεταναστευτικού, δύσκολα όμως θα συναινέσει στην αλλαγή των συμφωνηθέντων με την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο.
Το Μαξίμου, σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει τις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και φέρνει την Πέμπτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, η οποία θα έρθει με ΠΝΠ το επόμενο διάστημα.
Την Πέμπτη κατατίθεται επίσης και το πολυνομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες από το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο όμως θα ψηφιστεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Κυβερνητικά στελέχη, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΠ), την Τρίτη, σημείωναν αφ' ενός ότι το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διαθέτει την έγκριση των δανειστών, αφ' ετέρου ότι το 90% των προαπαιτούμενων έχει ήδη υλοποιηθεί, με τις Βρυξέλλες βέβαια να επιμένουν ότι χρειάζεται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και εφαρμογή των συμφωνηθέντων, κάτι που πιστοποιείται και από τη μη εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ..
Οι δανειστές, ωστόσο, από την πλευρά τους, αναφέρουν ότι χρειάζεται ακόμη χρόνος για να φτάσει ο βαθμός υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων στο 90%.