ΣΚΛΗΡΗ κριτική στις πλούσιες χώρες, για υποτίμηση του κινδύνου της γρίπης των πτηνών, ασκεί σχολιαστής της γερμανικής Τάγκεστσαϊτουγκ, υπενθυμίζοντας ότι τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν πριν από οκτώ χρόνια.
«επρεπε να ήταν όλα ξεκάθαρα από την αρχή. Η γρίπη των πτηνών πρέπει να καταπολεμηθεί εκεί που πρωτοεμφανίστηκε. Οι πληττόμενες χώρες δεν μπορούν και δεν μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα. Οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες έχουν την υποχρέωση να τις βοηθήσουν. Οχι μόνο για λόγους αλληλεγκύης, αλλά για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Δεν το έκαναν και μάλλον δεν πρόκειται να το κάνουν. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής θα φανούν σε ολόκληρες τις διαστάσεις τους το αργότερο την ερχόμενη άνοιξη. Όταν θα έρθουν τα αποδημητικά πουλιά από την Αφρική στην Ευρώπη, στη Γερμανία, θα φέρουν μαζί τους ένα επικίνδυνο φορτίο: τον υιό της γρίπης των πτηνών Η5Ν1. Αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας του Βερολίνου.
Η Φράνκφουρτερ Ρούντσαου αντίθετα θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς, όπως γράφει, έχει ολοκληρωθεί σχεδόν η αποδημία της άγριας πάπιας από τη Ρωσία και γιατί ο υιός Η5Ν1 είναι σχετικά ακίνδυνος για τον άνθρωπο.
Η αυστριακή Πρέσσε γράφει ότι η κοινή γρίπη αποτελεί πολύ περισσότερο υπαρκτό κίνδυνο για τον άνθρωπο, απ΄ ότι η γρίπη των πτηνών και εκτιμά ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να πεθάνουν από αυτή στην Αυστρία 2.000-3.000 άνθρωποι.
Η ισπανική ΑΒC ασκεί έντονη κριτική στην υπουργό Υγείας, Ελενα Εσπινόζα, η οποία, όπως γράφει, για να προφυλάξει τα συμφέροντα των πτηνοτρόφων αγνόησε τις προειδοποιήσεις συναδέλφων της υπουργών και χαρακτήρισε «επιστημονική φαντασία» το ενδεχόμενο εκδήλωσης πανδημίας.
Οι ισπανικές εφημερίδες αναφέρονται εκτενώς στην έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τριών Αμερικανών στρατιωτών, σε σχέση με το θάνατο στη Βαγδάτη Ισπανού δημοσιογράφου το 2003, από πυρά αμερικανικού τεθωρακισμένου.
Η Ελ Μούντο γράφει ότι είναι «ευσεβής πόθος» η έκδοση των Αμερικανών, καθώς είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ δεν εκδίδουν τους πολίτες τους και κανείς δεν μπορεί να ελπίζει ότι τώρα θα κάνουν εξαίρεση.
Η γαλλική Μοντ αναφέρεται στη διάσταση απόψεων Παρισιού και Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις συνομιλίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Στην όξυνση της αντιπαράθεσης συμβάλλει το γεγονός ότι το Παρίσι δεν εμπιστεύεται τον Βρετανό επίτροπο Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, στενό συνεργάτη του Τόνι Μπλερ, γράφει η Μοντ.
Παρότι δεν είναι η πρώτη τριβή της Γαλλίας με την κομισιόν σε θέματα εμπορίου, εντούτοις έχει σοβαρές διαστάσεις, «αφού εκδηλώνεται σε μία φάση κατά την οποία η ΕΕ έχει παραλύσει, εξαιτίας της αποτυχίας στο ζήτημα του Ευρωπαϊκού συντάγματος και του αδιεξόδου στο θέμα του προϋπολογισμού», γράφει η ίδια εφημερίδα.
ΠΗΓΗ: BBC