Πολιτική
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2005 15:27

Επανέρχεται η Εκκλησία στα περί διαχωρισμού

Στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τάχθηκε σήμερα, με δηλώσεις του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, που αμφισβήτησε την οικουμενικότητα του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/21/1110955.htm .

Ο κ. Χριστόδουλος εξέφρασε τη λύπη του για τα όσα συμβαίνουν στο Πατριαρχείο και πρόσθεσε «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι ο πρώτος επίσκοπος της Ορθοδοξίας».

Ομως ο αρχιεπίσκοπος απάντησε και σε όσους πρίν απο λίγες ημέρες, έθεσαν θέμα διαχωρισμού Εκκλησίας-Πολιτείας.

Η Εκκλησία, είπε, δεν δίδει βάση σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες, γιατί η Εκκλησία είναι θεσμός. Θα μπούμε -πρόσθεσε- σε διαδικασία συζήτησης και θα έχει λόγο η Ιεραρχία, μόνον όταν το θέμα τεθεί απο την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη παρουσιάστηκε σε εκδήλωση πρόταση νόμου της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με τη ρύθμιση των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας. H πρόταση θα παραδοθεί στα πολιτικά κόμματα, με στόχο να προωθηθεί στη συνέχεια -σε μια κίνηση με διακομματικά χαρακτηριστικά- προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί καλύπτει το σύνολο σχεδόν των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας και τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν χωρίς να απαιτείται νέα συνταγματική αναθεώρηση.

Εκ των συντακτών της πρότασης νόμου ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως τελική λύση για το θέμα του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας πρότεινε σήμερα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. «Νομίζω ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει το χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας ως έχει σήμερα και ότι υπάρχουν πάρα πολλοί νουνεχείς Ελληνες και στην πολιτική ζωή και στην πνευματική ζωή του τόπου και στο λαό μας οι οποίοι θα φροντίσουν για να μην έχουμε μια τέτοια μεγάλη περιπέτεια. Στο τέλος - τέλος νομίζω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη υπόθεση και αν ποτέ χρειαστεί (πρέπει) να αποφανθεί ο λαός και τότε να γίνει ένα δημοψήφισμα» πρόσθεσε.