Περιβάλλον
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015 09:53

Προς εξαφάνιση οι λεοπαρδάλεις του χιονιού λόγω κλιματικής αλλαγής

Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν το βιότοπο της λεοπάρδαλης του χιονιού με συρρίκνωση, και την ωθούν στα πρόθυρα της εξαφάνισης, σύμφωνα με νέα έκθεση της WWF.

Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν το βιότοπο της λεοπάρδαλης του χιονιού με συρρίκνωση, και την ωθούν στα πρόθυρα της εξαφάνισης, σύμφωνα με νέα έκθεση της WWF.

Η έκθεση της γνωστής περιβαλλοντικής οργάνωσης αναφέρει ότι το ένα τρίτο των ορεινών περιοχών που φιλοξενούν το απειλούμενο ζώο ενδέχεται να καταστούν ακατοίκητoι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Οι λεοπαρδάλεις απειλούνται όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και λόγω του κατακερματισμού των βιοτόπων τους, κυρίως στα ανατολικά Ιμαλάια. Άλλοι παράγοντες είναι η λαθροθηρία και η μείωση της διαθέσιμης λείας, με αποτέλεσμα πολλές λεοπαρδάλεις να επιτίθενται σε ζώα κτηνοτρόφων και αυτοί με τη σειρά τους να τις θανατώνουν.

Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει τις περισσότερες από αυτές τις απειλές, αναφέρει η έκθεση, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση στις λεοπαρδάλεις και μειώνοντας τον πληθυσμό τους σε μη βιώσιμους αριθμούς σε πολλές περιοχές.

«Η περιοχή των Ιμαλαΐων θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή κρίση, εάν επιλέξουμε να αγνοήσουμε την κλιματική αλλαγή. Όχι μόνο κινδυνεύουμε να χάσουμε μεγαλοπρεπή είδη, όπως η λεοπάρδαλη του χιονιού, αλλά εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που εξαρτώνται από το νερό που ρέει από τα βουνά αυτά μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά», δήλωσε η Ρεμπέκα Μέι της WWF Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η επιτυχία της Ινδίας, του Νεπάλ και του Μπουτάν στην αύξηση του αριθμού απειλούμενων ειδών, όπως οι τίγρεις και οι ρινόκεροι, θα μπορούσε να εφαρμοστεί επίσης στις λεοπαρδάλεις του χιονιού.

Υπολογίζεται πως απομένουν περίπου 4.000 με 6.000 λεοπαρδάλεις του χιονιού στην κεντρική και νότια Ασία, σε υψόμετρα 3.000 με 4.500 μέτρων.