Περιβάλλον
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015 09:46

Εμφάνιση καρκίνων στη Φουκουσίμα

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένας εργαζόμενος στο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανέπτυξε καρκίνο ως αποτέλεσμα της έκθεσης στη ραδιενέργεια κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού μετά την καταστροφή του 2011.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένας εργαζόμενος στο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανέπτυξε καρκίνο ως αποτέλεσμα της έκθεσης στη ραδιενέργεια κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού μετά την καταστροφή του 2011.

Ο άνδρας εργαζόταν στο κατεστραμμένο σταθμό για πάνω από ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου εκτέθηκε σε 19,8 μιλισίβερτ ακτινοβολίας, τέσσερις φορές πάνω από το όριο έκθεσης που έχουν θέσει οι ιαπωνικές αρχές. Ο εργαζόμενος τώρα πάσχει από λευχαιμία.

Ο πρώην διευθυντής της Φουκουσίμα Μασάο Γιοσίντα ανέπτυξε επίσης καρκίνο του οισοφάγου μετά την καταστροφή και πέθανε το 2013, αλλά η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού, Tepco, αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη, ισχυριζόμενη ότι ο καρκίνος αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα.

Τρεις άλλοι εργαζόμενοι στη Φουκουσίμα έχουν αναπτύξει καρκίνο, αλλά οι υποθέσεις τους ακόμα αξιολογούνται.

Ωστόσο νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι εκατοντάδες καρκίνοι έχουν ήδη αναπτυχθεί ή πρόκειται να αναπτυχθούν στο εγγύς μέλλον στον τοπικό πληθυσμό.

Συγκεκριμένα η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι 30 φορές υψηλότερη μεταξύ των 400.000 εφήβων στην περιοχή της Φουκουσίμα.

Σε μια πρώτη εξέταση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα σε 298.577 νέους λίγα χρόνια μετά την καταστροφή, η συχνότητα εμφάνισης ήταν 50 φορές υψηλότερη στις περιοχές που εκτέθηκαν περισσότερο στην ακτινοβολία, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Σε ένα δεύτερο γύρο εξετάσεων 106.068 νέων ανθρώπων που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2014 στα λιγότερο ακτινοβολημένα τμήματα της περιοχής, ο καρκίνος ήταν 12 φορές πιο συχνός από ό,τι στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συνήθως αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της οξείας έκθεσης στο ραδιενεργό ιώδιο 131, ένα προϊόν της πυρηνικής σχάσης. Επειδή το ιώδιο συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή αδένα, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείκτη της έκθεσης σε ραδιενέργεια. Εκτιμάται ότι το ιώδιο-131 αποτελούσε περίπου το 9,1 τοις εκατό του ραδιενεργού υλικού που απελευθερώθηκε στη Φουκουσίμα.

Η καταστροφή της Φουκουσίμα ακολούθησε το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011. Τρεις στους τέσσερις αντιδραστήρες στις εγκαταστάσεις έλιωσαν, και η θανατηφόρα ακτινοβολία απελευθερώθηκε μετά από μια έκρηξη υδρογόνου.