Ο εντοπισμός του ιού Η5Ν1, σε νεκρό παπαγάλο, που εισήχθη στη Βρετανία από το Σουρινάμ απασχολεί τις βρετανικές εφημερίδες, οι οποίες παράλληλα εκφράζουν ανησυχίες για το πώς το εξωτικό πουλί προσβλήθηκε από τον εξαιρετικά παθογόνο ιό ενόσω βρισκόταν σε καραντίνα.
«Επιβεβαιώθηκε κρούσμα του φονικού ιού στη Βρετανία», επισημαίνει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η Times.
Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για «σοβαρότατα λάθη» στο σύστημα των περιοριστικών μέτρων με αποτέλεσμα να προσβληθεί ένας παπαγάλος, ο οποίος είχε ήδη τεθεί σε καραντίνα, με το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 του ιού.
«Oλα δείχνουν ότι ο εκ Νοτίου Αμερικής παπαγάλος τέθηκε σε καραντίνα πολύ κοντά σ' ένα πτηνό από την Ταϊβάν παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών στους εισαγωγείς πτηνών», γράφει σε άλλο σημείο το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Times, η οποία διευκρινίζει ότι πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του ιού που είχε εντοπισθεί σε πάπιες της Κίνας στις αρχές του έτους.
«Ο παπαγάλος και δεκάδες άλλα εξωτικά πουλιά εισήχθησαν στη Βρετανία από το Σουρινάμ στις 16 Σεπτεμβρίου και πέρασαν από το Κέντρο Υποδοχής Ζώων του Χίθροου. Ο παπαγάλος οδηγήθηκε σε εγκεκριμένο κέντρο καραντίνας, όπου ήδη βρίσκονταν 216 πτηνά από την Ταϊβάν. Οι εξετάσεις πριν από την εξαγωγή του παπαγάλου ήταν αρνητικές, αλλά την περασμένη Πέμπτη ο παπαγάλος βρέθηκε νεκρός από το στέλεχος Η5 του ιού», αναφέρει η Times.
Ο Βρετανός σημαίνων κτηνίατρος ¶λαν Τζόουνς σε δηλώσεις του στην Times, υποστήριξε, ότι το σύστημα καραντίνας λειτούργησε υπό την έννοια ότι ο ιός εντοπίστηκε εγκαίρως πριν εισαχθεί στη χώρα, τόνισε, όμως, ότι εγκυμονούν κίνδυνοι από την πρακτική της συνύπαρξης πτηνών από διαφορετικές ηπείρους στον ίδιο χώρο.
«Ο παπαγάλος που πέθανε από τη γρίπη των πτηνών είχε μολυνθεί με το θανατηφόρο για τους ανθρώπους στέλεχος του ιού», γράφει και η Daily Telegraph στο πρωτοσέλιδό της και συμφωνεί με την Times, ότι η πιθανότερη εκδοχή είναι ο παπαγάλος από το Σουρινάμ να μολύνθηκε από ένα από τα 216 πτηνά από την Ταϊβάν που βρίσκονταν στο ίδιο κέντρο καραντίνας.
Σύμφωνα με την Daily Telegraph, «μετά την ανακάλυψη του θανατηφόρου στελέχους του ιού στον παπαγάλο από το Σουρινάμ αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ταχθεί υπέρ της ολικής απαγόρευσης των εισαγωγών άγριων πτηνών στα κράτη μέλη της Ε.Ε.».
Στο ίδιο ύφος είναι και το σχετικό δημοσίευμα της Guardian, με τίτλο: «Η Ε.Ε. ενδέχεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές άγριων πτηνών μετά τον εντοπισμό του θανατηφόρου στελέχους του ιού στη Βρετανία».
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη. Το αίτημα για την επιβολή του εμπάργκο στην εισαγωγή πτηνών από τρίτες χώρες υπέβαλε η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Eνωσης.
«Ο Βασιλικός Σύλλογος Προστασίας των Πτηνών υποστηρίζει ότι το 2003 εισήχθησαν στη Βρετανία 83.000 εξωτικά πουλιά, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα από όσα είχαν εισαχθεί το 2001», αναφέρει η Guardian, η οποία προσθέτει ότι η Γερμανία θα στηρίξει τη βρετανική πρόταση για την επιβολή του εμπάργκο.
Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «οι ειδικοί εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το πώς μπορεί να αποτραπεί το παράνομο εμπόριο εισαγωγής εξωτικών πτηνών».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πανδημίας από τη γρίπη των πτηνών ο Βρετανός ανώτατος αξιωματούχος σε θέματα Υγείας, σερ Λίαμ Ντόναλντσον δήλωσε στην Independent, ότι «έως και 50.000 άνθρωποι ενδέχεται να πεθάνουν στη Βρετανία από τη γρίπη των πτηνών».
O Μπαράζο στην Times
Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε: «Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε. Η Ε.Ε. πρέπει να αποδεχθεί την παγκοσμιοποίηση αλλιώς θα καταντήσει ένα τίποτα».
Σύμφωνα με την Times, η συνέντευξη του Πορτογάλου προέδρου της Κομισιόν, αναμένεται να εκληφθεί ως «αναγνώριση της βρετανικής νεοφιλελεύθερης στάσης και ως καταδίκη της γαλλικής πολιτικής του προστατευτισμού». Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από όλους τους «λογικούς και πολιτισμένους ανθρώπους να αγωνιστούν κατά των λαϊκιστών που καταδικάζουν την ελεύθερη αγορά, να αγκαλιάσουν την παγκοσμιοποίηση και να μην επιτρέψουν να μετατραπεί η Ευρώπη σε φρούριο».
Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός κοινοτικού ταμείου για την παγκοσμιοποίηση, το οποίο θα διευκολύνει όλους εκείνους τους εργαζομένους και τις εταιρείες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
«Ωστόσο, δε θέλω το έργο μου να φανεί ως αγγλοσαξονικό», είπε ο κ. Μπαρόζο και κατέληξε, «είμαι παθιασμένος φιλοευρωπαίος». Την περασμένη εβδομάδα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν εδώ και 16 χρόνια που έγινε δεκτός στο Λευκό Οίκο.
ΠΗΓΗ: BBC