Πολιτική
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 13:13

Το deja vu της κυβέρνησης με κόκκινα δάνεια και ασφαλιστικό  

Μέρες της προηγούμενης διαπραγμάτευσης που οδήγησε στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου ζει το Μαξίμου και οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία της αξιολόγησης υπουργοί.

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μέρες της προηγούμενης διαπραγμάτευσης που οδήγησε στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου ζει το Μαξίμου και οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία της αξιολόγησης υπουργοί.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έφυγαν την Παρασκευή από την Αθήνα αφήνοντας πίσω τους αρκετά ανοικτά θέματα την ώρα που τα 2 δισ. της υποδόσης που συνδέονταν με την πρώτη φάση της αξιολόγησης έπρεπε ήδη να έχουν καταβληθεί.

Όσο διαπραγματεύεται τα ακανθώδη θέματα της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει από αύριο Δευτέρα να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα της πρώτης φάσης με υπουργικές αποφάσεις και ένα «μίνι» ν/σ που θα φέρει στη Βουλή.

Ωστόσο ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και κυρίως τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί ανέτρεψαν τον συνολικό προγραμματισμό, δίνοντας τη σκυτάλη στη συνεδρίαση του EWG της ερχόμενης Πέμπτης αφού βέβαια προηγηθούν οι συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις που έρχεται αύριο στην Αθήνα.

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε την Παρασκευή ότι η δεύτερη «λίστα» προαπαιτουμένων θα έχει πολλά τραπεζικά πεδία, θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, την εναλλακτική πρόταση προκειμένου να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ μαζί με άλλα ενεργειακά και φορολογικά θέματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη «κλείσει».

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το τελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό για το οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση με την πλευρά των δανειστών, κοστολογώντας σε αυτήν τη φάση τα διάφορα σενάρια μέτρων. Σε κάθε περίπτωση πρόθεση της κυβέρνησης είναι εντός του επόμενου μήνα να έχει ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Προβληματισμός για το hot spots «μαμούθ»

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και για τη σημερινή μίνι Sύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό -μεταναστευτικό. Ήδη οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων ξεκίνησαν στις 10:30 το πρωί μια σύσκεψη προκειμένου να οριοθετήσουν τα ζητήματα που θα πέσουν στο τραπέζι των ηγετών ενώ από τις 15:45 και μετά θα αρχίσουν να προσέρχονται οι εθνικές αντιπροσωπείες.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο 16 σημείων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και όπως έγραψε το γερμανικό περιοδικό Spiegel ο πρόεδρος της Κομισιόν θα προτείνει τη δημιουργία ενός υπερκέντρου καταγραφής στην Αθήνα, δυναμικότητας 60.000 ανθρώπων, πρόταση για την οποία, όπως αναφέρει το περιοδικό, η Αθήνα εκφράζει επιφυλάξεις.

Το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι «από την πλευρά της Ελλάδας δεν υπάρχει τέτοια ιδέα» εκφράζοντας την ανησυχία του και τονίζοντας ότι σε περίπτωση που τεθεί το ζήτημα αυτό στη σύνοδο η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι «όχι».