Πολιτική
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015 15:18

Ελέγχεται για «παράνομο πλουτισμό» ο Γ. Σταθάκης

Περιθώριο 10 ημερών έχουν 50 – 60 πολιτικά πρόσωπα για να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις για τα πόθεν έσχες τους, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος. 

Περιθώριο 10 ημερών έχουν 50 – 60 πολιτικά πρόσωπα για να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις για τα πόθεν έσχες τους, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος.

Η Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά μετά την συγκρότησή της και παρέπεμψε τις υποθέσεις Σταθάκη, Φλαμπουράρη, Χαϊκάλη και Μητρόπουλου στους ορκωτούς λογιστές.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ελέγχεται για «παράνομο πλουτισμό». Συγκεκριμένα επιβεβαιώθηκε ότι δεν περιέλαβε στο «πόθεν έσχες» του 2012 (χρήση 2011) το ποσό του 1 εκατ. ευρώ και έκανε οικιοθελώς συμπληρωματική δήλωση.

Στο πόθεν έσχες του 2013 (χρήση 2012) που θα δημοσιευθεί το ποσό περιλαμβάνεται, όπως έχει πει και ο κ. Σταθάκης.

Πάντως η Επιτροπή ζήτησε από τον ορκωτό λογιστή να κάνει Έκθεση και να επεκτείνει τον έλεγχο και με δεδομένο ότι υπάρχει παράλειψη για το πόθεν έσχες του 2012 ερευνάται αν υπάρχει παράνομος πλουτισμός, δηλαδή αν έχει φορολογηθεί.

Όσον αφορά την υπόθεση με την κατασκευαστική εταιρεία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως η μεταβίβαση της εταιρείας του περιλαμβάνεται στο πόθεν έσχες του 2015 (χρήση 2014) που ακόμη δεν έχει ελεγχθεί.

Η Επιτροπή αποφάσισε να ελεγχθεί κατά προτεραιότητα από τους ορκωτούς λογιστές αμέσως μόλις γίνει η ανάθεση του έργου για τον έλεγχο του πόθεν έσχες.

Μάλιστα μετά την καταγγελια Θεοχάρη ότι είχε διαθέσιμα 1 εκατ. ευρώ η Επιτροπή αποφάσισε να επισυναφθεί και ο τελευταίος ισολογισμός της κατασκευαστικής επιχείρησης πριν από την κατάθεση του πόθεν έσχες του Αλ. Φλαμπουράρη.

Αναφορικά με την υπόθεση για την offshore του Παύλου Χαϊκάλη, διαπιστώθηκε ότι  εισέπραξε 30.000 ευρώ και θα γίνει έλεγχος αν αυτά είναι δηλωμένα στην Ελλάδα και αν έχουν φορολογηθεί.

Η Επιτροπή ζήτησε συνδρομή από την Κύπρο, όπου οι εταιρείες από το 2003δεν θεωρούνται offshore, αλλά ευρωπαϊκές, ακόμα και αν λειτουργούν ως offshore.

Το συμπέρασμα, είπε ο κ. Βαρεμένος, είναι πως ο κ. Χαϊκάλης «δεν ήταν μέτοχος, είχε συμβληθεί» και έτσι «καταλήξαμε ότι θέμα offshore δεν υπάρχει». Ωστόσο θα γίνει έλεγχος για τα 30.000 ευρώ που εισέπραξε.

Για τον Αλέξη Μητρόπουλο ο πρόεδρος της Επιτροπής παραδέχθηκε ότι είναι το τέταρτο πρόσωπο που πρέπει να ελεγχθεί. Όπως είπε ο κ. Βαρεμένος, «δεν ασχοληθήκαμε γιατί η υπόθεση έχει πάει στους Οικονομικούς Εισαγγελείς».

Ο κ. Βαρεμένος τόνισε πως η προτεραιότητα της Επιτροπής είναι η επιτάχυνση της δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες του 2013 (χρήση 2012), περίοδος για την οποία έχει γίνει ανάθεση από τη Βουλή. Για τα πόθεν έσχες των επόμενων ετών θα γίνει νέα ανάθεση στους ορκωτούς λογιστές.

Σε όσα πολιτικά πρόσωπα είχαν πρόβλημα εστάλη επιστολή ώστε εντός 10 ημερών να επανέλθουν και «μετά θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία».

Ο κ. Βαρεμένος εξήγησε πως μία από τις αιτίες της καθυστέρησης είναι ότι η προηγούμενη Επιτροπή συνεδρίασε πρώτη φορά τον Αύγουστο και συνολικά έκανε τρεις συνεδριάσεις, εκ των οποίων η μία έγινε μετά τις εκλογές.

Ακόμη είπε ότι θα προωθηθεί η ηλεκτρονική υποβολή του πόθεν έσχες, όπως γίνεται με τις φορολογικές δηλώσεις και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει συνάντηση με την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Newsroom naftemporiki.gr