Πολιτική
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2005 16:24

Το ΠΑΣΟΚ για την υπογραφή της Συνθήκης της Ενεργειακής Κοινότητας

«Η υπογραφή της Συνθήκης για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελεί ένα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για ολόκληρη την περιοχή. Είναι μια επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υπογραφή, αύριο, της Συνθήκης για την Κοινότητα Ενέργειας. http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/24/1111742.htm .

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «αποτελεί γεγονός ιδιαίτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς δημιουργείται ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει και θα διευκολύνει την ασφαλή μεταφορά φυσικού αερίου από τις περιοχές της Κασπίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Ταυτόχρονα», συμειώνεται, «αποτελεί σημαντικό βήμα για την επιτάχυνση της προσαρμογής των εθνικών ενεργειακών αγορών στην ενιαία εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμβάλλοντας καθημερινά στην πολυμερή ενέργεια και τον ευρωπαϊκό δρόμο όλων των κρατών της περιοχής, ιδιαίτερα των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, η Συνθήκη για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας, στην ΝΑ Ευρώπη αποτελεί την εξέλιξη της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αρμοδίου τότε Επιτρόπου Χρήστου Παπουτσή από το 1995, στο πλαίσιο της πολιτικής για περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες της Βαλτικής, της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου, με στόχο την διαφοροποίηση των πηγών και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ενωσης.

«Ανεξάρτητα από τις σημαντικές καθυστερήσεις που υπήρξαν και την διαφοροποίηση των αρχικών σχεδιασμών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «η Συνθήκη για την Ενεργειακή Κοινότητα, δημιουργεί νέες ευκαιρίες επενδύσεων, εμπορικών συναλλαγών και μεταφοράς τεχνογνωσίας τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει με δυναμική παρουσία».