Υγεία
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015 23:06

Κούραση και εξάντληση οι σοβαρότερες αιτίες εργατικών ατυχημάτων

Η κούραση και η εξάντληση που νιώθουν οι εργαζόμενοι είναι η βασική αιτία πρόκλησης ατυχημάτων στους χώρους εργασίας, λένε οι ειδικοί.

Η κούραση και η εξάντληση που νιώθουν οι εργαζόμενοι είναι η βασική αιτία πρόκλησης ατυχημάτων στους χώρους εργασίας, λένε οι ειδικοί.

Σύμφωνα με έρευνα του National Sleep Foundation το 25% των δυστυχημάτων στους δρόμους οφείλεται στην κούραση, ενώ δεκάδες δισεκατομμύρια στοιχίζουν κάθε χρόνο τα εργατικά ατυχήματα στην ΗΠΑ.

Παρόμοια έρευνα έχει δείξει επίσης ότι το 75% των νοσηλευτών στα νοσοκομεία δηλώνει εξάντληση από τον υπερβολικό φόρτο εργασίας και στο στρες που τους δημιουργεί αυτό.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, για πολλά από τα πιο τραγικά δυστυχήματα της ανθρωπότητας έφταιγε η κούραση εργαζομένων, όπως το σοβαρό ατύχημα με το Τσερνομπίλ και το πυρηνικό ατύχημα στο Three Mile Island.

Σύμφωνα με τα δεδομένα πολλών μελετών οι εργαζόμενοι σε βάρδιες είναι αυτοί που διατρέχουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο κόπωσης.

Επιπροσθέτως,  το στρες και ο υπερβολικός φόρτος εργασίας αυξάνουν την κούραση και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που μειώνει την αποδοτικότητα του εργαζομένου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ατυχήματα και τραγικά λάθη.

Οι ειδικοί προτείνουν να υπάρχει έλεγχος και μείωση των  ωρών εργασίας σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου όπως είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι πιλότοι και οι οδηγοί

Οι ειδικοί προτείνουν να υπάρχει έλεγχος και μείωση των  ωρών εργασίας σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου όπως είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι πιλότοι και οι οδηγοί.

Επίσης, προτείνουν να γίνεται αξιολόγηση των εργαζόμενων ώστε οι υπεύθυνοι προσωπικού να τους τοποθετούν στα κατάλληλα, ενώ η εκπαίδευση μέσα στους χώρους εργασίας για την αποφυγή ατυχημάτων είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση.