Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015 23:10

Σκάνδαλο με καρτέλ σε CD, DVD, Blu-ray και πρόστιμο από την Ε.Ε.

Στην επιβολή προστίμου, συνολικού ύψους 116 εκατ. ευρώ, σε σειρά επιχειρήσεων για εμπλοκή τους στη σύσταση καρτέλ στον χώρο των οπτικών δίσκων, προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην επιβολή προστίμου, συνολικού ύψους 116 εκατ. ευρώ, σε σειρά επιχειρήσεων για εμπλοκή τους στη σύσταση καρτέλ στον χώρο των οπτικών δίσκων, προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, η επιβολή του προστίμου έρχεται ως αποτέλεσμα έρευνας των αρμόδιων Αρχών της Ε.Ε., που ξεκίνησε με στόχο να διερευνήσει τυχόν παραβίαση των αντι-μονοπωλιακών κανόνων, η οποία οδήγησε - ενδεχόμενα - σε αύξηση των τιμών των CD, DVD, Blu-ray players, αλλά και σε ταυτόχρονη μείωση της χρήσης τους.

Οι εταιρείες καλούνται να καταβάλουν το πρόστιμο, καθώς εις βάρος τους υπάρχει πλέον απόδειξη για εναρμονισμένες πρακτικές, με προσυμφωνημένες και διογκωμένες τιμές στα προϊόντα τους την περίοδο 2004 - 2008.

Η έρευνα των Αρχών επικεντρώθηκε σε εταιρείες, που προμηθεύουν συσκευές ανάγνωσης οπτικών δίσκων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και video games στην Ε.Ε., με σκοπό να διαπιστώσει κατά πόσο είχαν συντονίσει τη συμπεριφορά τους, κατά τη διάρκεια διαγωνισμών, που οργανώθηκαν από τους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστές υλικού για οδηγούς ανάγνωσης οπτικών δίσκων.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν να εξακριβώσει, εάν μεταξύ των εν λόγω εταιρειών υπήρχε συνεννόηση κατά τη διάρκεια κατάθεσης προσφορών για επίμαχο διάστημα, υπόθεση που τελικά επιβεβαίωσε η έρευνα.

Η υπόθεση εμπλέκει τις εταιρείες Philips, Lite-On, την κοινοπραξία τους Philips & Lite-On Digital Solutions, τις Hitachi-LG Data Storage, την Toshiba Samsung Storage Technology, τις Sony και Sony Optiarc και την Quanta Storage.

Όπως ανακοινώθηκε, η Philips, η Lite-On και η μεταξύ τους κοινοπραξία απαλλάσσονται των προστίμων, καθώς συνεργάστηκαν με τις αρχές για την αποκάλυψη του καρτέλ. Αλλά τα υπόλοιπα πέντε μέλη του κερτέλ, οι Hitachi-LG Digital Storage, Toshiba Samsung Storage Technology, Sony, Sony OptiArc και Quanta Storage, θα επιβαρυνθούν με το πρόστιμο των 116 εκατ. ευρώ με τις Hitachi-LG και Toshiba Samsung να καλούνται να καταβάλουν το μεγαλύτερο μερίδιο.