Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015 15:51

Συνεργασία ΗΠΑ - Κίνας για πυρηνικούς αντιδραστήρες επόμενης γενιάς

Αμερικανοί και Κινέζοι ερευνητές, του Oak Ridge και του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσικής της Σανγκάης αντίστοιχα, συνεργάζονται με στόχο την ανάπτυξη καιοτόμων αντιδραστήρων νέας γενιάς.

Αμερικανοί και Κινέζοι ερευνητές, του Oak Ridge και του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσικής της Σανγκάης αντίστοιχα, συνεργάζονται με στόχο την ανάπτυξη καιοτόμων αντιδραστήρων νέας γενιάς.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του MIT Technology Review, οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε αντιδραστήρες τηγμένων αλάτων- τεχνολογία που έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1960. Αντί στέρεων ράβδων καυσίμου χρησιμοποιείται υγρό, και έχουν σειρά πλεονεκτημάτων, τόσο από άποψης ασφαλείας, όσο και οικονομίας.

Επίσης, διεξάγονται έρευνες και πάνω σε αντιδραστήρες με καύσιμα αλάτων, στους οποίους το καύσιμο, όπου λαμβάνουν χώρα οι πυρηνικές αντιδράσεις, διαλύεται μέσα στο ψυκτικό (άλατα).

Στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Oak Ridge επιδείχθηκε «οδικός χάρτης» στον οποίο η Κίνα φαίνεται να βρίσκεται πιο μπροστά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης πάνω σε νέους αντιδραστήρες.

Σημειώνεται πως η Κίνα εξακολουθεί να παίρνει τα 3/4 της ενέργειάς της από τον άνθρακα, και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον για πηγές ενέργειας χαμηλών ρύπων είναι εξαιρετικά έντονο. Η χώρα σχεδιάζει να διπλασιάσει τις πυρηνικές της δυνατότητες ως το 2020, σύμφωνα με τη World Nuclear Association.

Το κινεζικό πλάνο περιλαμβάνει την κατασκευή αντιδραστήρων επίδειξης εντός πέντε ετών, και την έναρξη της εμπορικής διάθεσής τους γύρω στο 2030.

Το Ινστιτούτο σχεδιάζει την κατασκευή ενός πρωτοτύπου αντιδραστήρα των 10 megawatt, με στέρεα καύσιμα, ως το 2020, μαζί με μια συσκευή υγρών καυσίμων των 2 megawatt.

Συνολικά, στο Ινστιτούτο 700 μηχανικοί εργάζονται πάνω στους αντιδραστήρες τηγμένων αλάτων- αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τους αντίστοιχους που παρατηρούνται σε άλλα παρεμφερή προγράμματα ανά τον κόσμο.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το κινεζικό πρόγραμμα έχει προκαλέσει ανησυχίες σε πολλούς Αμερικανούς ερευνητές, που θεωρούν την Κίνα αντίπαλο στην «πυρηνική αρένα» και αντιτίθενται στον διαμοιρασμό τεχνολογίας που σε πρώτη φάση είχε αναπτυχθεί στις ΗΠΑ- καθώς η Κίνα, πέρα από την κάλυψη των εσωτερικών ενεργειακών αναγκών, αποσκοπεί και στο να καταστεί εξαγωγέας πυρηνικής τεχνολογίας στην παγκόσμια αγορά.