Τα μέλη της Χρυσής Αυγής δρουν με στρατιωτικούς όρους και εντολές υποστήριξε καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο φίλος του Παύλου Φύσσα, Δ. Μελαχινόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στη δολοφονία.
Τα μέλη της Χρυσής Αυγής δρουν με στρατιωτικούς όρους και εντολές υποστήριξε καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο φίλος του Παύλου Φύσσα, Δ. Μελαχινόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στη δολοφονία.
«Ήθελαν να σκοτώσουν τον Παύλο. Εγώ έκανα εκείνο το βράδυ την αναγνώριση του δολοφόνου. Είχα επάνω μου τα αίματα του φίλου μου. Όταν ήρθε το ασθενοφόρο, ο Παύλος ήταν πια βαρύς, είχε καταρρεύσει. Βοήθησα τους τραυματιοφορείς να σηκώσουν τον φίλο μου....» κατέθεσε εμφανώς συγκινημένος στο δικαστήριο ο φίλος του Παύλου Φύσσα, και πρόσθεσε:
«Δρουν με στρατιωτικούς όρους. Μόνο με εντολές. Υπάρχει ιεραρχική δομή. Τα τάγματα εφόδου δρουν συντεταγμένα μετά από εντολές. Κι εκείνο το βράδυ αυτοί που χτυπούσαν τον Παύλο ήταν σαν να έκαναν έναν κλοιό γύρω του, να ετοίμαζαν τον χώρο για τον Ρουπακιά».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε βάρος ποιων στρέφονται τα τάγματα εφόδων;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Σε όσους είναι εναντίον στα πιστεύω τους. Σε βάρος αλλοδαπών και αντιφασιστών. Ακόμα και σεξιστικοί είναι οι λόγοι των επιθέσεων τους. Την ώρα της δολοφονίας του Παύλου από τον Ρουπακιά, οι άλλοι χτυπούσαν τα πόδια τους κάτω για να τον εμψυχώνουν.
Ο μάρτυρας υποστήριξε πως οι στίχοι των τραγουδιών που έγραφε με τον Παύλο Φύσσα είχαν κυρίως αντιφασιστικό περιεχόμενο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχε προκαλέσει με τους στίχους του ο Παύλος;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Απ΄ ό,τι ξέρω όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν σε κάποιο κόμμα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Όχι.
Tο βράδυ της δολοφονίας
Αναφερόμενος στο βράδυ της δολοφονίας, ο φίλος του Παύλου Φύσσα κατέθεσε ότι πήγε στην καφετέρια μαζί με άλλα οκτώ άτομα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.
«Φτάσαμε στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου. Ήταν γεμάτο το μαγαζί. Μπαίνοντας στην καφετέρια ήταν ένας ψηλός που μετά κατάλαβα ότι ήταν ο Μιχάλαρος (κατηγορούμενος) , είχε πολύ κοντό μαλλί, σωματώδης με μαύρα ρούχα, μπορεί να φορούσε και παντελόνι παραλλαγής. Τον αναγνώρισα μετά από φωτογραφίες που μου επέδειξαν.
Μέσα στην καφετέρια ήταν δύο τύποι που μας κοίταζαν περίεργα, πολύ έντονα. Λέω του Παύλου " γιατί αγριοκοιτάνε αυτοί έγινε κάτι;" – «όχι μου λέει, απλώς είχε γίνει ένας σχολιασμός γιατί ο ένας φορούσε την μπλούζα ανάποδα...’’. Ήταν ανούσιο να αγριοκοιτάνε για κάτι τέτοιο... πάντως αυτοί οι δύο όλη την ώρα ασχολούνταν με τα κινητά τους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χαρακτηριστικά συγκρατήσατε;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Είχαν σχεδόν ξυρισμένα κεφάλια, με μαύρα ρούχα... ο ένας ήταν σίγουρα ο Άγγος , (κατηγορούμενος), τον αναγνώρισα και από φωτογραφία που μού έδειξαν στην ανάκριση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με τα κινητά τι έκαναν, μιλούσαν;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μηνύματα πρέπει να έστελναν. Όταν βγήκαμε εκεί που είχαμε παρκάρει είδα 4-5 άτομα στη μέση του δρόμου κι άλλους τόσους ψιλοκρυμμένους στα πεζοδρόμια... Ο ένας κρατούσε ένα καδρόνι , ο άλλος ένα στειλιάρι κι ένας ακόμα τον είδα που έβαζε σιδηρογροθιά. Είχαν μαύρες μπλούζες και παντελόνια παραλλαγής...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το τι κρατούσαν ήταν σημαντική εικόνα για σας; Σας έκανε να φοβηθείτε;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι, κατάλαβα ότι χωρίς να υπάρχει λόγος ήθελαν να μας κάνουν κακό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν τα είπατε στην πρώτη σας κατάθεση ;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Είχα μεγάλη ψυχολογική φόρτιση ... ήμουν σε πολύ κακή κατάσταση. Κράτησα την ουσία ότι είχε δολοφονηθεί ο φίλος μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι εστιάσατε στο θάνατο του Παύλου...
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι , δεν μας είχε συμβεί ξανά τέτοια κατάσταση ... Ξαφνικά είδα έναν τύπο με μηχανάκι που μας είπε ότι ήταν αστυνομικός και ότι θα πήγαινε να τους πει να φύγουν... Κατάλαβα ότι τους ήξερε, έδειχνε οικειότητα. Μίλαγε πολύ ώρα μαζί τους... μας είπε να φύγουμε και θα έφευγαν και οι άλλοι.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δέχτηκαν λεκτική επίθεση από 30-40 άτομα τα οποία κράταγαν κράνη στα χέρια και φορούσα άρβυλα.
«Τους βλέπαμε να έρχονται καταπάνω μας. Αρχίζουμε να τρέχουμε. Κοιτάζοντας πίσω βλέπω να επιτίθενται στον Παύλο 5-6 άτομα στον Παύλο και να τον χτυπάνε. Γύρισα να βοηθήσω και δέχομαι πισώπλατο χτύπημα... Δεν είδα καν ποιος με χτύπησε. Οι άλλοι μαυροφορεμένοι είχαν έντονο ποδοβολητό λες και τους εμψύχωναν. Σηκώθηκα πάνω και βλέπω το αυτοκίνητο όπου ήταν ο Ρουπακιάς να κατευθύνεται ανάποδα. Το άφησε εκεί που ήμαστε, βγήκε από το αμάξι και πήγε κατευθείαν στον Παύλο. Δεν είδα ότι κρατούσε κάτι. Οι άλλοι τον χτυπούσαν, έκαναν χώρο στον Ρουπακιά για να αποδυναμώσουν τον Παύλο να πάει αυτός να τον χτυπήσει ... Σαν να έκαναν έναν κλοιό για να μην πάει κανείς να βοηθήσει τον Παύλο».
Την ώρα που κατέθετε ο μάρτυρας οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής είπαν στους κατηγορουμένους «τα γέλια θα έπρεπε να λείπουν» για να σχολιάσει η Πρόεδρος «οι κατηγορούμενοι οφείλουν να ακούνε τι λένε οι μάρτυρες».
Ο Δ. Μελαχινόπουλος υποστήριξε ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς επιτέθηκε κατευθείαν στον Φύσσα, ενώ ανέφερε ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα και δεν είχε καταλάβει τι είχε συμβεί.
«Την ώρα που ο Ρουπακιάς προσπαθούσε να φύγει έρχεται ο Παύλος προς το μέρος μου και λέει "αυτός μου το έκανε", μια γυναίκα αστυνομικός σήκωσε το όπλο και λέει ‘’ε, όχι ρε παιδιά και μαχαίρι’’. Εγώ μετά δεν ασχολήθηκα με τίποτε άλλο, παρά με τον φίλο μου. Όταν ήρθε η Χρύσα ψάχναμε τρόπο να τον πάμε νοσοκομείο. Σταματάγαμε αμάξια ...πέρασε μια γυναίκα που μας είπε ότι ήταν νοσηλεύτρια , του πήρε τον σφυγμό και μας είπε γρήγορα ασθενοφόρο. Ο Παύλος είχε ασπρίσει ολόκληρος» είπε ο μάρτυρας.
Σε ερώτηση της προέδρου γιατί ο Ρουπακιάς δεν πήγε προς το μέρος του, ο μάρτυρας απάντησε ότι «πιθανότατα ήθελαν να σκοτώσουν τον Παύλο».
newsroom naftemporiki.gr