Κόσμος
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2005 09:55

Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες σχολιάζουν ως επί το πλείστον θετικά την έγκριση του νέου συντάγματος του Ιράκ.

Σε άρθρο γνώμης με τον τίτλο «Νέες ελπίδες» η εφημερίδα της Ισπανίας El Pais, χαιρετίζει την έγκριση του ιρακινού συντάγματος, επισημαίνει, όμως, ότι θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι «ο εν λόγω θεσμός ορόσημο μπορεί να φέρει την ειρήνη στην περιοχή».

Η ισπανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «το χάος και η βία συνεχίζονται παρά την θεωρητική αποδοχή του δημοκρατικού πλαισίου» και σημειώνει ότι «διαδοχικές κυβερνήσεις του Ιράκ απέτυχαν να βελτιώσουν τη καθημερινή ζωή των Ιρακινών πολιτών».

Στη Γερμανία, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, εκτιμά ότι η έγκριση του νέου συντάγματος από τους ψηφοφόρους του Ιράκ είναι «ό,τι πιο σημαντικό έχει προκύψει από την αμερικανοβρετανική εισβολή». Και συμπληρώνει ότι πρόκειται για ένα «πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του αραβικού κόσμου σύνταγμα».

«Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία επέλεξε να συμμετάσχει στο ταξίδι της δημοκρατίας είναι ελπιδοφόρο και καταδεικνύει ότι ο εκδημοκρατισμός του Αραβικού κόσμου δεν είναι άδικος κόπος», καταλήγει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Μεγάλη επιτυχία της διαδικασίας εκπολιτισμού του Ιράκ», χαρακτηρίζει την έγκριση του νέου συντάγματος η γερμανική Der Tagesspiegel, αλλά υπογραμμίζει ότι «το σύνταγμα αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως τον καταμερισμό του ορυκτού πλούτου της χώρας. Το επόμενο κοινοβούλιο οφείλει να δώσει απαντήσεις».

Εν αντιθέσει στο πρωτοσέλιδό της, η εφημερίδα της Γαλλίας, Le Figaro, αναφέρεται στο απόλυτο χάος που επικρατεί στη Βαγδάτη, όπου τα μέλη της σουνιτικής αντίστασης εξαπολύουν επιθέσεις «μέρα-μεσημέρι».

«Δυόμισι χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ, η Βαγδάτη είναι η πιο επικίνδυνη πόλη στον κόσμο», εκτιμά η Le Figaro και προσθέτει «οι βομβιστές αυτοκτονίας κινούνται με άνεση στην πόλη αναζητώντας τον καλύτερο στόχο και η αντίσταση εξαπολύει ολοένα και πιο ριψοκίνδυνες επιθέσεις».

ΠΗΓΗ: BBC