Πολιτική
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2005 14:47

Κ. Καραμανλής: «Το νοσηρό κλίμα δεν πρόκειται να ανακόψει την προσπάθειά μας»

«Το νοσηρό κλίμα, που κάποιοι καλλιεργούν, δεν πρόκειται να ανακόψει την προσπάθειά μας» διεμήνυσε σήμερα ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του αμέσως μετά την επίσημη δοξολογία, στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης για τη γιορτή του Πολιούχου και την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το νοσηρό αυτό κλίμα δεν πρόκειται να ανακόψει την προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει το έργο και τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

«Σήμερα, η Ελλάδα βαδίζει δυναμικά, με αυτοπεποίθηση, στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Παρά τα πολλά, τα δύσκολα προβλήματα, βαδίζουμε με αποφασιστικότητα μπροστά. Παίρνουμε αποφάσεις που αναβάλλονταν για πολλά χρόνια. Προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Πραγματοποιούμε αλλαγές στις οποίες αντιδρούν αντιλήψεις, νοοτροπίες και κατεστημένα συμφέροντα, που είχαν κρατήσει τη χώρα αιχμάλωτη στην οπισθοδρόμηση. Μεθοδεύσεις της αντίδρασης, κραυγές της συντήρησης, ούτε μας πτοούν, ούτε μας αποπροσανατολίζουν», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν κάποιοι που θίγονται, αλλά είναι λίγοι μπροστά στους πολλούς που ζητούν να αλλάξουμε τα πράγματα, να εξαλείψουμε παθογένειες και αγκυλώσεις, να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Σ' αυτά και μόνο έχουμε στραμμένη την έγνοια μας, την πολιτική μας, τις αποφάσεις μας».

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, «ο έλεγχος του έργου μας, ο έλεγχος της δράσης μας είναι δημοκρατικό δικαίωμα όλων. Είναι καλοδεχούμενος. Είναι εποικοδομητικός». «Το νοσηρό κλίμα, όμως, που κάποιοι καλλιεργούν, δεν πρόκειται να ανακόψει την προσπάθειά μας. Οι πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι απ' όσο φαντάζονται μερικοί, που θέλουν να τους χειραγωγούν», τόνισε.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν και ξέρουν τις υπερβολές. Αναγνωρίζουν τις ακρότητες. Οι πολίτες καταδικάζουν την ισοπέδωση των πάντων. Απαιτούν από την Κυβέρνηση να επικεντρωθεί στο έργο της και στη λύση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Αυτό κάνουμε. Στο τέλος αυτού του δρόμου, νικητές θα είναι όσοι έχτισαν κάτι καινούργιο στον Τόπο και χαμένοι εκείνοι που επιχειρούν να το ισοπεδώσουν», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του παρατήρησε ότι «ο πολίτης αισθάνεται σήμερα ότι έχει βαλτώσει μέσα στη λογική των μικροκομματικών συμφερόντων, των πελατειακών σχέσεων, της έλλειψης διαφάνειας».

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη Θεσσαλονίκη, μια μεγάλη μέρα για τη Μακεδονία μας, μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα. Είναι μια μέρα που γιορτάζουμε τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης, αλλά και απελευθέρωση της πόλης, της Μακεδονίας. Γιορτάζουμε τη δυνατότητα του Ελληνισμού, όταν βάζει στόχους να μπορεί αυτούς τους στόχους να τους πραγματοποιεί. Και δείχνει όταν θέλει ο Ελληνισμός ότι μπορεί να σπάει τα δεσμά, να αναδεικνύει τη δημιουργικότητα του και να μην τον κρατάει τίποτε πίσω», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

«Δυστυχώς», συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «σήμερα στο κλίμα που ζούμε αισθάνεται ο πολίτης ότι η Ελλάδα έχει βαλτώσει. Φαίνεται να τον κρατάνε οι δυνάμεις πίσω. Αισθάνεται ότι δεν έχει όραμα, δεν έχει αποτελεσματικότητα, ότι έχει βαλτώσει μέσα στη λογική των μικροκομματικών συμφερόντων, των πελατειακών σχέσεων, της έλλειψης διαφάνειας. Δικαιούνται η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και ο Ελληνισμός να έχουν οράματα, να εμπνέονται, να έχουν ηγεσία αποτελεσματική, που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να ξεπερνά ιδιοτελή και μικροκομματικά συμφέροντα».

«Γι αυτό αγωνίζομαι, γι αυτό αγωνιζόμαστε και είναι σίγουρο ότι θα το πετύχουμε. Θα πετύχουμε και στη Θεσσαλονίκη να ανοίξουμε δυνατότητες για ένα διαφορετικό μέλλον, ένα μέλλον πραγματικά ελεύθερο, δημιουργικό, με σημαντικές προοπτικές για τον λαό της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε ότι «οι μέρες απαιτούν τόλμη για ένα μεγάλο "όχι". Οχι στην ισοπέδωση της ιστορίας μας, των αξιών και των συμβόλων. Οχι στη σήψη και στη διαφθορά, όχι στην ηττοπάθεια των εθνικών μας θεμάτων».

Ερωτηθείς εξάλλου για το περιστατικό της ελληνίδας μαθήτριας στη Θεσσαλονίκη που αρνείται να κρατήσει τη σημαία στην παρέλαση, λόγω αντιεθνικιστικών αισθημάτων, ο κ. Ψωμιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι ψευτοδιανοούμενοι ή κάποιοι που παρασύρονται από αυτούς δεν θα μου υποδείξουν προσωπικά το τι θα κάνω. Εγώ βαδίζω με ψηλά το κεφάλι, τιμώ και σέβομαι τη γαλανόλευκη».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, υπογράμμισε πως «η Ιστορία διδάσκει ότι όταν έχεις δίκιο και το προβάλλεις και το υπερασπίζεσαι με θάρρος και με αποφασιστικότητα, τότε κερδίζεις. Ετσι κερδίσαμε τη Μακεδονία το 1912, έτσι με θάρρος και με αποφασιστικότητα θα κερδίσουμε τα μεγάλα μας εθνικά προβλήματα».

Από άμβωνος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος εγκωμίασε την προσωπικότητα του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, παρουσία του οποίου έγινε η σημερινή δοξολογία και εξήρε την φιλοπατρία του.

«Οταν μιλάμε σήμερα για την πατρίδα δεν είμεθα ούτε πολεμοχαρείς, ούτε εθνικιστές, ούτε μονοπωλούμεν την φιλοπατρίαν. Θέλουμε και επιδιώκομεν την ειρήνη που είναι αληθινό δώρο του Θεού εις τον κόσμον για να φυλάμε αδιατάρακτα τα κόκαλα και τα μνήματα των προγόνων μας που είναι σπαρμένα στα σύνορα μας ώστε να έχουμε σήμερα αξιοπρέπεια και πατρίδα. Εμείς οι Ελληνες θέλουμε να ζήσουμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την αίσθηση της κυριότητος του Κράτους μας και της δυνάμεως του Εθνούς μας, τόνισε ο μητροπολίτης Ανθιμος».