Πολιτική
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015 19:30

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ

Κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες. Η συζήτηση και η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη, σε τρεις συνεδριάσεις, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και στην Ολομέλεια την Πέμπτη και το Σάββατο.

 

Κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες. Η συζήτηση και η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η συζήτηση του νομοσχεδίου να ξεκινήσει την Πέμπτη και να τελειώσει την Παρασκευή, αλλά η Ν.Δ. ζήτησε να μην γίνει συνεδρίαση την Παρασκευή επειδή η ηγεσία της Ν.Δ. και οι υποψήφιοι πρόεδροί της θα βρίσκονται στην Ισπανία για συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη, σε τρεις συνεδριάσεις, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και στην Ολομέλεια την Πέμπτη και το Σάββατο.

Την Τετάρτη θα ψηφιστεί από τη Βουλή η σύμβαση για τον Ιππόδρομο, ενώ αυτή την εβδομάδα θα διεξαχθούν και συζητήσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σε δηλώσεις της, στο ΑΜΠΕ, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσής της, προκειμένου να αποκατασταθεί ένα τοπίο καθαρό και διαφανές, όπως αρμόζει για τη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι οι συχνότητες».

Επιπλέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «ο αριθμός των αδειών θα είναι μικρός, προσαρμοσμένος στους όρους της ελληνικής αγοράς».

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης - Ίδρυση συνδεδεμένης με την ΕΡΤ Α.Ε. ανώνυμης εταιρίας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής - Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) - Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας - Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης - Τροποποίηση διατάξεων Ν. 4070/2012 (ΦΕΚ Α 82/2012) και άλλες διατάξεις».

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το προς ψήφιση σχέδιο νόμου αποτελείται από 58 άρθρα και τέσσερα κεφάλαια.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου ορίζει τον τρόπο αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, μετά από διαγωνισμό μέσω δημοπρασίας από το ΕΣΡ.

Το νομοσχέδιο ορίζει τη χρονική διάρκεια των αδειών (δεκαετή, από την ημερομηνία έκδοσής τους), αλλά και το ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των υποψηφίων για τη χορήγηση άδειας εθνικής εμβέλειας (καθορίζεται σε οκτώ εκατομμύρια όταν η άδεια αφορά ενημερωτικό πρόγραμμα γενικού περιεχομένου, πέντε εκατ. όταν η άδεια αφορά ενημερωτικό πρόγραμμα θεματικού περιεχομένου και δύο εκατ. ευρώ όταν αφορά μη ενημερωτικό πρόγραμμα).

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο συστήνεται Ανώνυμη Εταιρεία για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρωεκπομπής το οποίο θα λειτουργεί ως θυγατρική της ΕΡΤ, με την ονομασία «ΕΡΤ Δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής – ΕΡΤnet A.E.

Επιπλέον, συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσω και Επικοινωνία Α.Ε.», το οποίο θα υλοποιεί προγράμματα και δράσεις, που αφορούν στην υποστήριξη των δημοσίων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και την ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και στην εξειδικευμένη υποβοήθηση των σχετικών επικοινωνιακών πολιτικών του Δημοσίου.

Ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών αναμένεται να καθοριστεί με κανονιστικές διοικητικές πράξεις. 

Σε ό,τι αφορά την άσκηση της Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής αποσαφηνίζεται ότι αυτή θα καθορίζεται από την κυβέρνηση και τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και θα εφαρμόζεται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) με κατάρτιση τριετούς στρατηγικού σχεδίου για την επίτευξη των στόχων της Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής με δεσμευτικό χαρακτήρα για τους εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου. Επίσης, μειώνεται ο αριθμός των θέσεων προσωπικού στα γραφεία Τύπου του εξωτερικού, ενώ συστήνονται δύο νέα γραφεία σε Ερμπίλ και Ρίο ντε Τζανέϊρο.

Επιπλέον, συστήνεται Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης το οποίο θα υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο οποίο θα καταχωρούνται τα στοιχεία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο.