Κόσμος
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015 14:43

Θύελλα από δήλωση του προέδρου της Σερβικής Ακαδημίας ότι το Κόσοβο έχει χαθεί για πάντα

Η δήλωση του προέδρου της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (SANU) Βλάντιμιρ Κόστιτς ότι το Κόσοβο έχει χαθεί για τη Σερβία de facto και de jure προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο σερβικό πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό.

Η δήλωση του προέδρου της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (SANU) Βλάντιμιρ Κόστιτς ότι το Κόσοβο έχει χαθεί για τη Σερβία de facto και de jure προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο σερβικό πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό.

Ο πρόεδρος της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, δήλωσε ότι η άποψη του προέδρου της SANU είναι αντίθετη στα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας και ζήτησε έμμεσα την αντικατάστασή του.

«Κάποιος πρέπει να πει στους πολίτες ότι το Κόσοβο δεν είναι πλέον de facto και de jure στα χέρια μας. Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή, η μοναδική πολιτική σοφία που απαιτείται είναι με ποιον τρόπο, με στοιχεία αξιοπρέπειας, θα εγκαταλειφθεί το Κόσοβο, το οποίο de facto και de jure δεν είναι πλέον στα χέρια μας. Κι αυτό κάποιος πρέπει να το πει σε αυτό το λαό», ανέφερε ο κ. Κόστιτς, στη διάρκεια εκπομπής στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio Beograda.

Ο Βλάντιμιρ Κόστιτς εκτίμησε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «πολύ σαφής εναλλακτική λύση» για τη Σερβία, χαρακτήρισε τη συμμαχία με τη Ρωσία «τεχνητή εναλλακτική λύση» και διερωτήθηκε «αν κάποιος ζήτησε τη γνώμη της Ρωσίας αν θέλει τη Σερβία».

«Η Σερβία, όποιο πλήγμα κι αν δεχθεί, πρέπει να συνεχίσει να διευρύνει τις δημοκρατικές της ικανότητες και το χώρο ελευθερίας, αλλιώς δεν θα επιβιώσει», είπε ο πρόεδρος της SANU.

«Η ιστορική πραγματικότητα είναι ότι πολύ μεγαλύτερα έθνη από εμάς έχασαν τις βάσεις τους. Κανένας από εμάς δεν θα πρέπει να ζητήσει να ξεχάσουμε το Κόσοβο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

«Αλλά σχεδιάζει κάποιος να πολεμήσει εκεί;», διερωτήθηκε, ο κ. Κόστιτς. «Μπορούμε να αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια, επειδή είναι μία προσπάθεια να μας αφαιρέσουν αυτό που αποτελεί το υπόστρωμα της ιστορίας μας και μέρος της ψυχολογίας, αλλά εφόσον ένας υπουργός, πρωθυπουργός ή εκπρόσωπος πρέπει να ζητά άδεια για εισέλθει στην περιοχή, αυτό πολύ ξεκάθαρα δείχνει ότι δεν έχουμε πλέον ανθρώπινη, οικονομική ή άλλη δυνατότητα να επιβάλουμε εκεί τη βούλησή μας», τόνισε.

Ο πρόεδρος της SANU τόνισε ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο η τύχη της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, επειδή εκεί υπάρχει ένα σοβαρό, ενεργό, κομμάτι 1,5 εκ. ανθρώπων που δραστηριοποιείται πολιτιστικά και επιστημονικά.