Αναμενόμενο χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή, τονίζοντας πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κυρίως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αναμενόμενο χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή, τονίζοντας πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κυρίως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφερόμενος σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι: Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχουν δύσκολα μέτρα, τα οποία όμως τα γνωρίζαμε. Τα γνωρίζατε όταν ψηφίζατε μαζί μας την συμφωνία του Αυγούστου. Υπάρχουν μέτρα δύσκολα που οφείλουμε να υλοποιήσουμε με μία στρατηγική που λέει ότι πρέπει να προχωρήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης. Πρέπει να μην χάσουμε την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Από εκεί και μετά, η στάση του κ. Νικολόπουλου να υπερψηφίσει το ν/σ επί της αρχής και να καταψηφίσει τα άρθρα 1,2,5,10,13 και 21, υπερψηφίζοντας μόνο τα 14 και 17, (όπως και το ΠΑΣΟΚ), όπως σημειώνουν, δεν ξένισε κανέναν και είναι ένα θέμα που θα χειριστεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Επί της ουσίας ο κ. Νικολόπουλος καταψήφισε σχεδόν το σύνολο του ν/σ το οποίο ο ίδιος υπερψήφισε επί της αρχής αλλά και συνολικά τη συμφωνία με τους δανειστές αφού καταψήφισε το άρθρο 1, για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, το άρθρο 2, για τα φορολογικά θέματα, το άρθρο 5, για τις ρυθμίσεις των εκατό δόσεων, το άρθρο 10, για ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης και το ελεγκτικό συνέδριο, το άρθρο 13, για τις αλλαγές που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ, το άρθρο 14,για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, το άρθρο 17, για ζητήματα σιδηροδρομικών σταθμών και αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ και το άρθρο 21, το οποίο προβλέπει ότι η ειδική εισφορά των συνταξιούχων της επικουρικής ασφάλισης, η οποία τηρείται σε λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, δε μπορεί να χρησιμοποιείται στο εξής για την κάλυψη ελλειμμάτων των Επικουρικών Ταμείων και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.
Η ΝΔ από την πλευρά της, επέλεξε να καταψηφίσει το ν/σ επί της αρχής υπερψηφίζοντας μόνο το άρθρο 14 για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε μόνο το άρθρο 14 και το άρθρο 10 για ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης και το ελεγκτικό συνέδριο, ενώ το Ποτάμι υπερψήφισε μόνο το άρθρο 10 για ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης και το ελεγκτικό συνέδριο.
Μείζον θέμα χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση και τη δημοσιοποίηση από τον γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, του απόρρητου εγγράφου του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο ζητούσε από τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Η αντίδραση του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, ήταν άμεση ανακοινώνοντας ότι θα αποκλείσει τη ΧΑ από κάθε συζήτηση μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου, επισημαίνοντας ότι με το έγγραφο υπενθύμισε την δέσμευση που είχαν λάβει ομοφώνως τα πολιτικά κόμματα για κατάθεση γραπτών προτάσεων.
Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε και αυτός τη δημοσιοποίηση «απίθανη, αφελή και επικίνδυνη» υποστηρίζοντας όμως ότι το ζήτημα έπρεπε να τεθεί στα κόμματα χωρίς επιστολή, είτε στο Εθνικό Συμβούλιο, είτε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εντύπωση προκάλεσε η στάση του Α. Λοβέρδου ο οποίος υποστήριξε πως το έγγραφο είναι «αδιαβάθμιστο» και δεν αναφέρεται πουθενά ότι είναι απόρρητο.
Newsroom Naftemporiki.gr