Κόσμος
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2005 10:23

Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Οι γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στην ανοικοδόμηση της Παναγίας της Δρέσδης, 60 χρόνια μετά τον βομβαρδισμό της, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εφημερίδα Die Welt, λέει ότι πρόκειται για ένα σύμβολο γερμανικής αυτοκάθαρσης. Επισημαίνει ότι το εγχείρημα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς το «ακλόνητο κοινωνικό αίσθημα» των κατοίκων της Δρέσδης και την υποστήριξη της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Η Frankfurter Rundschau, σημειώνει ότι η Παναγία της Δρέσδης δεν αποτελεί μόνο ένα επιτυχημένο παράδειγμα ανοικοδόμησης αλλά και μια έκφραση ιστορικής ευθύνης.

Η Der Tagesspiegel, τονίζει ότι η «τεράστια» εθνική ανταπόκριση στην προσπάθεια ανοικοδόμησης αυτού του έργου τέχνης δείχνει την ανάγκη που έχει ο λαός της Γερμανίας για ιστορίες με αίσιο τέλος.

Οι επιθέσεις στο Δελχί

Στη Γερμανία, η Sueddeutsche Zeitung, εκθειάζει την Ινδία και το Πακιστάν για την αντίδρασή τους στις βομβιστικές επιθέσεις στο Νέο Δελχί. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο τρόπος των επιθέσεων παραπέμπει σε «καλά οργανωμένη ομάδα». Προσθέτει όμως ότι σωστά ο Ινδός πρωθυπουργός δεν βιάστηκε να προβεί σε συμπεράσματα για τους δράστες των τριπλών βομβιστικών επιθέσεων.

Το άρθρο σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν «αξίζουν συγχαρητήρια» για το γεγονός ότι δεν διέκοψαν τη συνεργασία των τελευταίων ημερών που έχει στόχο την ανακούφιση των πληγέντων από τον πρόσφατο σεισμό στο Κασμίρ. «Έστειλαν ένα μήνυμα συμφιλίωσης καθώς άνοιξαν τα σύνορα στην ζώνη κατάπαυσης του πυρός στα βουνά του Κασμίρ, λίγες ώρες μετά τις εκρήξεις στο Δελχί».

Στην Αυστρία, η Die Presse, συμφωνεί ότι ήταν σοφή η στάση του πρωθυπουργού της Ινδίας να αποφύγει τα «πρώιμα» συμπεράσματα. Ωστόσο η εφημερίδα προειδοποιεί για μια ενδεχόμενη ξαφνική αλλαγή της στάσης του κ. Σινγχ εάν υπάρξουν αποδείξεις ότι οι δράστες είχαν λάβει βοήθεια από το Πακιστάν. «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι», λέει ο αρθρογράφος.

Στην Ελβετία, η Tribune de Geneve, χαιρετίζει τη συμφωνία για το άνοιγμα της ζώνης κατάπαυσης του πυρός. «Αυτή η απόφαση φέρει βαθύτερα μηνύματα και μπορεί να δημιουργήσει ελπίδες για επαναπροσέγγιση της σχέσης των δύο δυνάμεων», σχολιάζει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: BBC