Πολιτική
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2005 13:35

Μ. Έβερτ: «Βρώμικο παιχνίδι» οι συναλλαγές της ΔΕΚΑ

Με την κατάθεση του πρώην προέδρου της ΝΔ, Μιλτιάδη Εβερτ, άρχισε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της ΔΕΚΑ.

Με την έναρξη της διαδικασίας, το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης σχετικά με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απιστία και απέρριψε όλες τις υπόλοιπες.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου και τις αιτιάσεις της υπεράσπισης, κρίθηκε απαράδεκτη η ποινική δίωξη για άμεση συνέργεια σε απιστία, καθώς αυτουργός της πράξης σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα θεωρείται ο αρμόδιος υπουργός. Ετσι, οι κατηγορούμενοι δικάζονται πλέον μόνο για την κατηγορία της απιστίας.

Στην κατάθεσή του, ο κ. Έβερτ χαρακτήρισε εγκληματικές τις ενέργειες των κατηγορουμένων, αντικειμενικός σκοπός των οποίων ήταν, όπως είπε, να επηρεάσουν τον δείκτη του Χρηματιστηρίου για να βοηθήσουν την τότε κυβέρνηση και να ωφεληθούν όσοι ήταν μέσα σε αυτό το απαράδεκτο, όπως το χαρακτήρισε, παιχνίδι που γινόταν στο Χρηματιστήριο.

Ο κ. Έβερτ χαρακτήρισε τις συναλλαγές της ΔΕΚΑ «βρώμικο παιχνίδι που είχε αποτέλεσμα την τεράστια ζημιά του Δημοσίου», ζημιά, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θεωρεί πως είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που προσδιορίζεται στα σχετικά πορίσματα.

Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ καταλόγισε δόλο στους κατηγορουμένους για την αγορά μεγάλου όγκου μετοχών την προεκλογική περίοδο του 2000, ανεβάζοντας τον δείκτη του Χρηματιστηρίου και αδιαφορώντας για τις μετέπειτα συνέπειες. Οπως είπε ο κ. Εβερτ, οι κατηγορούμενοι γνώριζαν πολύ καλά τι έκαναν. Ακόμα και η ώρα των συναλλαγών που γίνονταν κατά το κλείσιμο των συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου, δηλώνει την πρόθεση επηρεασμού, πρόσθεσε.

«Έπαιξαν κορώνα γράμματα όλη την περιουσία της ΔΕΚΑ σε διάστημα ολίγων ημερών και όταν έγινε θέμα άρχισαν τα λογιστικά τερτίπια για να κρύψουν τη ζημιά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Εβερτ κατέθεσε στο δικαστήριο ότι οι συγκεκριμένες μετοχές -ΕΤΕ, ΑΤΕ, ΕΛΠΕ κ.α.- με τις οποίες συναλλασσόταν η ΔΕΚΑ, επηρέαζαν κατά 39-41% την εικόνα του δείκτη, ο οποίος από τις ενέργειες αυτές της ΔΕΚΑ, σημείωσε άνοδο κατά 9%.

Σύμφωνα με τον πρωήν πρόεδρο της ΝΔ, οι μεγάλες αγορές της ΔΕΚΑ έγιναν πέντε μέρες πριν τις εκλογές της 9ης Απριλίου, κατά τη διάρκεια των οποίων αγοράστηκαν μετοχές αξίας 457 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα έδρας σχετικά με αγορές που έκαναν την επίμαχη περίοδο και θεσμικοί επενδυτές, ο κ. Εβερτ υποστήριξε ότι τις πρώτες μέρες κανένας δεν είχε αντιληφθεί το παιχνίδι που παιζόταν και επεσήμανε ότι ακόμη και οι θεσμικοί ενδεχομένως να είχαν παρασυρθεί με το σκεπτικό ότι αφού ανεβάζουν τώρα το δείκτη θα συνεχίσουν να τον ανεβάζουν και μετά τις εκλογές.

Σε ερώτηση του εισαγγελέα περί των ισχυρισμών κάποιων οικονομολόγων ότι οι ενέργειες της ΔΕΚΑ αποσκοπούσαν στη στήριξη και την προσπάθεια εξομάλυνσης της αγοράς ενόψει της εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο κ. Εβερτ απάντησε ότι όταν κάποιος καταστρέφει την κεφαλαιαγορά, καταστρέφει το πρώτο εργαλείο που διαθέτει το κράτος για την οικονομική πολιτική του.

Η κατάθεση του κ. Εβερτ συνεχίζεται.