Πολιτική
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2005 15:08

Απάντηση ΥΕΘΑ στα δημοσιεύματα για την προμήθεια των F - 16

Ανακοίνωση σε απάντηση των δημοσιευμάτων που υποστηρίζουν ότι η προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών F - 16 Block 52+ γίνεται με απ’ ευθείας ανάθεση και ότι θα γίνουν περικοπές κρίσιμων οπλικών συστημάτων από τα προς αγορά αεροσκάφη, εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Όπως επαναλαμβάνει στην ανακοίνωσή του το ΥΕΘΑ η εν λόγω προμήθεια έγινε με διακρατική συμφωνία (Government to Government Agreement) και όχι με απ’ ευθείας ανάθεση, «όπως ορισμένοι σκοπίμως επιμένουν να παρουσιάζουν». «Είναι η ίδια διαδικασία που εφήρμοσαν κατά το παρελθόν, σε αγορές του ιδίου τύπου αεροσκάφους, οι κυβερνήσεις Κ. Μητσοτάκη και Κ. Σημίτη», σημειώνεται.

Σύμφωνα με το ΥΕΘΑ, η συγκεκριμένη μορφή συμφωνίας παρέχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα για την ελληνική πλευρά:

- Αποκλείονται με βάση την αυστηρή αμερικανική νομοθεσία και με βαρύτατες ποινές οι κάθε είδους μεσάζοντες και αντιπρόσωποι, γεγονός που αφενός αποκλείει επιβάρυνση του κόστους και αφετέρου διασφαλίζει τη διαφάνεια στο μεγαλύτερο βαθμό.

- Διασφαλίζεται η τεχνογνωσία των αμερικανικών υπηρεσιών σε θέματα τεχνικής αξιολόγησης, δοκιμών, πιστοποιήσεων, ενσωμάτωσης οπλικών συστημάτων κλπ.

- Εφαρμόζεται ποιοτικός έλεγχος και διασφάλιση ποιότητας του προϊόντος σε όλες τις φάσεις της σχεδίασης και κατασκευής από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ.

- Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κατασκευαστριών /προμηθευτριών εταιρειών και των αμερικανικών κυβερνητικών αρχών διεξάγονται βασισμένες σε τιμολογήσεις ίδιων ή παρεμφερών προϊόντων προς τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Εξασφαλίζονται έτσι, κατά τεκμήριο, σαφώς καλύτερες τιμές σε σχέση με τις λοιπές εμπορικές συμφωνίες, επ΄ωφελεία της αγοράστριας χώρας, αφού η διαπραγματευτική θέση της αμερικανικής Κυβέρνησης είναι ισχυρότερη έναντι οποιουδήποτε άλλου κράτους.

- Καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος διενεργούνται πολλαπλών επιπέδων έλεγχοι κόστους και γενικά εφαρμογών των συμβατικών υποχρεώσεων.

Όπως επίσης αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση, «αυτοί που προ ολίγων ημερών διατυμπάνιζαν ότι το κόστος του προγράμματος θα φθάσει τα 3,1 δισ. δολ., αλλάζουν τώρα γραμμή πλεύσης -διαπιστώνοντας προφανώς ότι εκ των πραγμάτων θα διαψευσθούν πλήρως- υποστηρίζοντας πλέον το σενάριο του χαμηλότερου κόστους, μετά από "περικοπές" συστημάτων».

«Η αλήθεια», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΕΘΑ, «είναι ότι εξ’ αρχής στην επιστολή αίτησης (LOR) προς την αμερικανική πλευρά συμπεριελήφθη ο μεγαλύτερος αριθμός λειτουργικών και οπλικών συστημάτων. Κι αυτό προκειμένου η Πολεμική Αεροπορία -εκτός του βασικού κόστους του αεροσκάφους (fly away cost)- να έχει στη συνέχεια, το ευρύτερο, δυνατόν, φάσμα τελικής επιλογής συστημάτων, για τη βέλτιστη επιχειρησιακή και οικονομική διαμόρφωση του προγράμματος, με όσα συστήματα πράγματι χρειάζεται».