Κόσμος
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2005 16:15

Συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας για Συρία - «Ισχυρή πλειοψηφία» βλέπει ο Στρο

Τη διαμόρφωση μιας «ισχυρής πλειοψηφίας» μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υποστήριξη απόφασης που θα απειλεί τη Συρία με κυρώσεις, εάν δεν συνεργαστεί στην έρευνα για τη δολοφονία του λιβανέζου πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, αναμένει η Βρετανία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο.

«Θα ήμουν έκπληκτος αν δεν καταλήξουμε σε μία απόφαση όπου θα υπάρχει ισχυρή πλειοψηφία» δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC, o βρετανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Θα θέλαμε να δούμε μία πλήρη συναίνεση».

Ωστόσο όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ επικαλούμενο ρωσική πηγή στα Ηνωμένα Εθνη, η Ρωσία μπορεί να προβάλει βέτο σε μία απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που θα απειλεί την Συρία με κυρώσεις. «Η Ρωσία μπορεί να ψηφίσει κατά ενός σχεδίου απόφασης εφόσον εν τη πορεία των διαβουλεύσεων δεν εξεταστούν πλήρως όλες οι ρωσικές αντιρρήσεις» ανέφερε το πρακτορείο.

Η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη προοπτική κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, παραδοσιακού της συμμάχου στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με την ιδια πηγή.

Εξάλλου, από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε σήμερα ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν τις "ίδιες απόψεις" σχετικά με τη θέση που θα υιοθετηθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία και τις έρευνες σχετικά με την δολοφονία του Χαρίρι. Στην ανακοίνωση γίνεται επίκληση των συνομιλιών που είχαν χθες στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας.