Θα περίμενα να είστε ταπεινοί και φειδωλοί με την κριτική σας όταν εφαρμόζουμε τους νόμους σας, υπογράμμισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Θα περίμενα να είστε ταπεινοί και φειδωλοί με την κριτική σας όταν εφαρμόζουμε τους νόμους σας, υπογράμμισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι με το πολυνομοσχέδιο ορίζεται πότε θα εφαρμοστούν οι ασφαλιστικοί νόμοι του 2010 και του 2012 που αφορούσαν τις συντάξεις.
«Αν δεν κάνω λάθος ούτε το 2010 ούτε το 2012 είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό θα περίμενα από την αντιπολίτευση αν όχι μία ταπεινότητα, αλλά τουλάχιστον να είναι φειδωλοί στην κριτική», τόνισε.
Πρόσθεσε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος ότι στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα πράγματα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και πως ορισμένα από τα προαπαιτούμενα δεν χρειάζονται νομοθέτηση, καθώς λύνονται με υπουργικές αποφάσεις.
Ο υπουργός είχε λεκτική αντιπαράθεση με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα μόλις ανέβηκε στο βήμα. Συγκεκριμένα ο Ευκλ. Τσακαλώτος είπε πως «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν επί 2,5 χρόνια στην αντιπολίτευση…» και ο Κ. Τασούλας τον διέκοψε φωνάζοντας «όχι 2,5. Επί 25 χρόνια ήσασταν στην αντιπολίτευση».
«Αρχίσαμε πάλι; Ωχ Παναγία μου», είπε ο υπουργός Οικονομικών και σχολίασε, «το χειρότερο πράγμα είναι κάποιος να νομίζει ότι έχει χιούμορ όταν δεν έχει χιούμορ. Νομίζω ότι εσείς κύριε Τασούλα το έχετε αυτό το σφάλμα»
Απαντώντας στην κριτική του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι καταργείται ο προληπτικός έλεγχος Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως «δεν τον καταργούμε γενικά, αλλά μόνο στις πληρωμές. Μένει ο προσυμβατικός έλεγχος της σύνταξης των δημοσίων συμβάσεων και ο κατασταλτικός έλεγχος. Θέλουμε να αποκτήσουν οι υπηρεσίες υπευθυνότητα για να εκτελούν σωστά τις πληρωμές».
«Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους δημόσιους υπαλλήλους, να έχουν κάποια διακριτική ευχέρεια. Αν δεν τους εμπιστευόμαστε θα έχουμε συνεχώς περισσότερους νόμους. Δεν μπορούν όλα να πηγαίνουν με τους κανόνες. Χρειάζεται οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν κάποια ευθύνη. Να παίρνουν αποφάσεις, να είναι κανονικοί επαγγελματίες, να έχουν κρίση», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Σχετικά με την φοροδιαφυγή, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι ο ΟΟΣΑ δημιουργεί νέα πλαίσια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών.
Ταυτόχρονα απαντώντας στην κριτική του ΚΚΕ ότι ευνοούνται τα μονοπώλια σημείωσε ότι μεταξύ μονοπωλίων και φτωχών πολιτών «υπάρχει μεγάλο φάσμα» φοροδιαφυγής, όπως οι πλούσιοι γιατροί.
Ο υπουργός συνέδεσε το ύψος των προστίμων που επιβάλλει το πολυνομοσχέδιο με την εισπραξιμότητα. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη η ισορροπία προστίμων – εισπραξιμότητας και γι’ αυτό χρειάζονται συχνές αλλαγές με βάση τα αποτελέσματα.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη και επικαλέστηκε τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2015. Τα στοιχεία αυτά τα γνωρίζει ο πρωθυπουργός είπε, εξηγώντας ότι με βάση αυτά τα στοιχεία (και όχι τις δημοσιευμένες προβλέψεις που αφορούν παλαιότερα διαστήματα) γίνονται πια οι προβλέψεις.
«Το πολυνομοσχέδιο δεν είναι το δικό μας το πρόγραμμα στο σύνολό του. Αν είναι υφεσιακό θα κριθεί από πολλά μέτρα που θα έρθουν αργότερα», είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσακαλώτος στην φαρμακοβιομηχανία και τον τουρισμό. «Είναι η σωστή απάντηση η πολιτική μέσω των τιμών ή πρέπει να έχουμε μία συνολική πολιτική; Αυτό πρέπει να κάνει η Βουλή και όχι να παίζουμε ποδόσφαιρο «εμείς το κάναμε έτσι, εσείς αλλιώς»», σημείωσε, τονίζοντας ότι «πρέπει να βρούμε θεσμούς και πολιτικές που να απαντούν στο πρόβλημα».
Το κοινωνικό πρόβλημα διατηρείται, δεν πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί με μέτρα, αλλά με γενικότερες πολιτικές, δηλαδή με γενικότερη βιομηχανική πολιτική, και στα φάρμακα κι αλλού, με συνολική νησιωτική πολιτική, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε θεσμούς και πολιτικές που απαντάνε στο πρόβλημα, πρέπει να δούμε ποιο μοντέλο θέλουμε, με ποια εργαλεία, ποιους εξυπηρετεί».
Newsroom naftemporiki.gr