Κόσμος
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2005 19:55

Το Ιράν δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει πόλεμος εναντίον του

Ο ιρανός αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για τα πυρηνικά, Αλι Λαριτζάνι, δήλωσε ότι η χώρα του δεν φοβάται τις απειλές για στρατιωτικές επιθέσεις ή για κυρώσεις.

Σύμφωνα με το φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων Isna, δήλωσε ότι «Δεν θα γίνει πόλεμος, δεν έχουν τα μέσα να κάνουν πόλεμο σε δύο μέτωπα (με το Ιράκ), το Ιράν είναι ένας δύσκολος στόχος», προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά, χωρίς να είναι ο μόνος δρόμος παραμένουν προτεραιότητα.

Σε ότι δε αφορά τις ενδεχόμενες διεθνείς κυρώσεις, τόνισε «κυρώσεις στον πετρελαϊκό ή άλλον τομέα, το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξήσουν την τιμή του πετρελαίου».

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε διεθνής καταδίκη των δηλώσεων του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ότι «πρέπει το Ισραήλ να σβηστεί από τον χάρτη».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν τόνισε ότι η δήλωση αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην περιοχή και πως το Ισραήλ θα συνεχίσει να αμύνεται και να πλήττει αυτούς που υποκινούν την τρομοκρατία, αφού όπως είπε «δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Τριήμερη επίσκεψη στο Ιράν θα πραγματοποιήσει από τις 11 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, και το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι αυτό των δηλώσεων του Αχμαντινετζάντ.