Πολιτική
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2005 20:57

Μηνύματα Καραμανλή σε Σκόπια και Τουρκία

Μηνύματα σε Σκόπια και Τουρκία έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ παράλληλα προανήγγειλε πως ανοίγει ο δρόμος ώστε να μπει τάξη στο τοπίο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

«Ενταξιακή πορεία προς την Ε.Ε. μπορεί να υπάρχει είτε μετά από αμοιβαία αποδεκτή λύση, είτε με ονομασία FYROM. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει», υπογράμμισε, ενώ για την Αγκυρα τόνισε ότι «μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. όταν, και βεβαίως εάν, ανταποκριθεί πλήρως στα ευρωπαϊκά κριτήρια και προαπαιτούμενα, στις αρχές και στις αξίες της Ε.Ε., αρχές και προαπαιτούμενα που δεν συμβιβάζονται ούτε με casus belli, ούτε με κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους. Μόνο η πλήρης ανταπόκρισή της και η πλήρης συμμόρφωσή της θα ανοίξει την πόρτα της ένταξής της».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Οι Ελληνες απαιτούν ενότητα και ομοψυχία, τουλάχιστον στις μεγάλες εθνικές υποθέσεις».

Ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για «κατρακύλα του τόπου, ανεπάρκεια, ανευθυνότητα και ανικανότητα».

Βασική θέση του κ. Παπανδρέου, υπήρξε ότι η κυβέρνηση διακατέχεται από φοβία και δειλία, («σύνδρομο Ζυρίχης»), με συνέπεια να χάνει πολύτιμο χρόνο, κύρος και συμμάχους, τοποθετούμενη οικειοθελώς στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων.