Πολιτιστικά
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 07:10

Στην έπαυλη ενός Ευρωπαίου αρχαιοκάπηλου

Δημιουργώντας το σκηνικό μιας έπαυλης της Βραζιλίας του 1950, οι εικαστικοί Μαριάννο Καπουράνης και Ντένις Καπουράνης παρουσιάζουν την πρώτη τους κοινή έκθεση, με τίτλο «Villa Salvatore», στην γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου.

Δημιουργώντας το σκηνικό μιας έπαυλης της Βραζιλίας του 1950, οι εικαστικοί Μαριάννο Καπουράνης και Ντένις Καπουράνης παρουσιάζουν την πρώτη τους κοινή έκθεση, με τίτλο «Villa Salvatore», η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου.

Όταν το πάρτι έχει τελειώσει

Πρώην εγκληματίες πολέμου, αυτόκλητοι ευεργέτες αποικιών, αρχαιοκάπηλοι, μεγαλέμποροι και μεγαλογιατροί έχουν βρει καταφύγιο στη Νότια Αμερική. Η χρονική στιγμή, που παρουσιάζεται τρισδιάστατα στον χώρο της γκαλερί, είναι τα μεθεόρτια ενός πάρτι, στην έπαυλη ενός Ευρωπαίου αρχαιοκάπηλου, σε μία νεόδμητη αποικία της Βραζιλίας.

Ο άνθρωπος αυτός έχει γυρίσει τις μισές αποικίες της Γης, ως ευεργέτης, με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση των πολιτιστικών προϊόντων. Τα αντικείμενα που συλλέγει διαπραγματεύονται, κυρίως, θεία ή ανθρώπινα είδωλα, αναφορικά με την αιώνια ανάγκη του ανθρώπου για ήρωες και σωτήρες.

Σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης - μουσειολόγου Μαρίνας Αθανασιάδου και με ξεναγό την εικαστικό Μαρία Παπαδημητρίου (επίσημη εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Μπιενάλε της Βενετίας 2015), ο χώρος της γκαλερί μετατρέπεται στο εσωτερικό της αποικιακής έπαυλης, όπου το πάρτι έχει τελειώσει και ο χώρος είναι πλέον άδειος από ανθρώπους. Παραμένουν μόνο τα έργα, ζωγραφικά και γλυπτικά, τα οποία καταγράφουν τη συνεχή αναζήτηση του σύγχρονου ανθρώπου για προστασία και σωτηρία. 

Πληροφορίες
Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου: Π. Π. Γερμανού 5 - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 275985. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 10.30 - 14.00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10.30 - 14.00 και 5.30 - 21.00.

naftemporiki.gr