Κόσμος
Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2005 11:46

Οργή της Συρίας για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Tην οργή της Συρίας προκάλεσε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία καλείται να συνεργαστεί πλήρως στις έρευνες για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/01/1114704.htm .

«Θεωρούμε ότι η απόφαση είναι πολύ αρνητική έναντι της Συρίας και καθώς είναι και ομόφωνη, αυτό την κάνει περισσότερο προβληματική», δήλωσε πηγή του συριακού υπουργείου Eξωτερικών στο πρακτορείο Reuters. «Είναι κατηγορητική και υιοθετεί τις εικασίες στις οποίες κατέληξε ο (γερμανός δικαστής Ντέτλεβ) Μέχλις (ο επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ που ερευνά την υπόθεση Χαρίρι), και τις οποίες θεωρούμε βιαστικές και όχι επαρκώς αντικειμενικές», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ στη Ρωσία, ο Τύπος εκτιμά ότι η Μόσχα «έσωσε τη Συρία». «Η Ρωσία έσωσε τη Συρία» από τις κυρώσεις, είναι ο τίτλος της εφημερίδας Ιζβέστια, η οποία εκτιμά ότι η κρίση «θα μπορούσε να έχει μια περισσότερο λυπητερή κατάληξη για τη Δαμασκό, εάν οι προσπάθειες της ρωσικής διπλωματίας δεν είχαν επιτύχει».

Διπλωματική πηγή εξάλλου, αποκαλύπτει στην εφημερίδα Βρέμια Νοβοστέι ότι η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν θα έθετε σε κάθε περίπτωση βέτο σε μια απόφαση που θα απειλούσε τη Δαμασκό με κυρώσεις, αλλά θα απείχε της ψηφοφορίας. «Η Ρωσία είχε την πρόθεση να διαφυλάξει την ενότητα του Συμβουλίου ασφαλείας», δήλωσε η πηγή. Ωστόσο, «η ευελιξία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και τη Βρετανία επέτρεψε στη Ρωσία να σώσει τα προσχήματα και να ψηφίσει ελαφρά τη καρδία υπέρ της απόφασης», γράφει η Κομερσάντ.