Πολιτική
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015 18:59

Τα προαπαιτούμενα «δοκιμάζουν» και την αντιπολίτευση

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται για τα κόμματα της αντιπολίτευσης το πολυνομοσχέδιο με τα 19 άρθρα με τα προαπαιτούμενα και η ψηφοφορία τους, πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή.

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται για τα κόμματα της αντιπολίτευσης το πολυνομοσχέδιο με τα 19 άρθρα με τα προαπαιτούμενα και η ψηφοφορία τους, πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή.

Κι αυτό, διότι στη ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής καμπάνιας για την προεδρία του, καταγράφονται δύο γραμμές-θέσεις: Η μια τάσσεται υπέρ της συνολικής καταψήφισης όλων των μέτρων και η άλλη θέλει την εξέταση άρθρο-άρθρο, την καταψήφιση ορισμένων και την υπερψήφιση άλλων.

Ο ίδιος ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με χθεσινή του δήλωσή, σημείωσε ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει τα μέτρα εκείνα που είναι σωστά και θα απορρίψει όλα τα υφεσιακά μέτρα. Δήλωση που κατά πολλούς αφήνει ένα «ανοιχτό παράθυρο» για την υπερψήφιση κάποιων μέτρων. Το ποια θα μπορούσαν όμως να είναι αυτά ουδείς το γνωρίζει στην παρούσα φάση, αφού στη Συγγρού οι πάντες ασχολούνται με τις κάλπες που θα στηθούν στις 22 και στις 29 -αν χρειαστεί β' γύρος- Νοεμβρίου.

Στο ΠΑΣΟΚ, κρατώντας σκληρή στάση σημειώνουν ότι θα καταψηφίσουν ό,τι αφορά τη νέα φόρο-καταιγίδα αλλά και τις ασφαλιστικές διατάξεις, που περιλαμβάνουν νέες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους. Επίσης θα καταψηφίσουν τις διατάξεις εκείνες με τις οποίες η κυβέρνηση παίρνει πίσω ευνοϊκές για ασφαλισμένους και οφειλέτες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν το προηγούμενο επτάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ , ενώ αφήνουν ένα «ανοιχτό παράθυρο» για «ναι» στις διατάξεις που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, κάνοντας ταυτόχρονα και βελτιωτικές προτάσεις.

Στην ίδια περίπου γραμμή κινείται και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Όπως σημειώνουν στη Σεβαστουπόλεως, ο ΣΥΡΙΖΑ «παίρνει πίσω ακόμη και ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν τους προηγούμενους επτά μήνες», όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων και η εκχώρηση ενοικίων στην εφορία. Και καταλήγουν λέγοντας ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή «δεν δίνει λύσεις αλλά περιπλέκει τα προβλήματα». Γι' αυτό, καταλήγουν, δεν θα στηρίξουν τα υφεσιακά μέτρα. Αλλά και αυτοί αφήνουν «ανοιχτό παράθυρο» να υπερψηφίσουν τα άρθρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού όπως λένε «το Ποτάμι θα ζητήσει αυστηρές ποινές για τη φοροδιαφυγή».

Τέλος, η ΄Ενωση Κεντρώων, το κόμμα του κ. Λεβέντη, ξεκαθάρισε σήμερα με ανακοίνωσή του ότι δεν θα ψηφίσει τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, κάνοντας λόγο για «εκβιαστική» τακτική της κυβέρνησης υπό το δίλημμα ότι διαφορετικά η χώρα θα καταστραφεί.

«Αντί η κυβέρνηση να προχωρεί σε διακομματικό διάλογο για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων για την οικονομία και για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, ζητάει εκβιαστικά την ψήφο μας υπό το δίλημμα ότι διαφορετικά η χώρα θα καταστραφεί. Σε τέτοιες μεθόδους ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν δίδαξε να λέμε "όχι"» καταλήγει η ανακοίνωσή.

Αρνητική θα είναι και η στάση του ΚΚΕ, ενώ πολλά ερωτήματα υπάρχουν για τη στάση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος έχει εξαγγείλει για αύριο Τρίτη σύσκεψη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, του οποίου ηγείται, γεγονός που φούντωσε τις φήμες για αποχώρησή του από τους ΑΝΕΛ. Ωστόσο στο κόμμα του κ. Καμμένου δηλώνουν άγνοια για το θέμα.