Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι άλλο από την πολιτιστική της κληρονομιά και την αειφόρα διαχείρισή της, όπως καταδεικνύουν τα βραβεία Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά (Europa Nostra Awards 2015) που απονεμήθηκαν πρόσφατα στην Σύρο και το Λασίθι.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι άλλο από την πολιτιστική της κληρονομιά και την αειφόρα διαχείρισή της, όπως καταδεικνύουν τα βραβεία Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά (Europa Nostra Awards 2015) που απονεμήθηκαν πρόσφατα στην Σύρο και το Λασίθι.
Ψηφιακό εργαλείο για την διάσωση των νεοκλασικών κτηρίων της Σύρου
Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, στο νεοκλασικό θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου έγινε η απονομή του βραβείου Europa Nostra (Κατηγορία Έρευνα και Ψηφιοποίηση: Έργα Ψηφιοποίησης) στο ψηφιακό σύστημα HERMES που εκπόνησε ο Π. Χατζηγρηγορίου, για την καταγραφή και παρακολούθηση των χιλίων περίπου νεοκλασικών κτηρίων που βρίσκονται στην Ερμούπολη. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Γ. Μαραγκού, του Καθηγητή Ιωσήφ Στεφάνου, του Syros Trust και 250 πολιτών, μεταξύ των οποίων 50 περίπου συνέδρων της ICOMOS.
Στην ομιλία του, ο Κώστας Καρράς, αντιπρόεδρος της Europa Nostra, τόνισε ότι «...αν και το σύνολο νεοκλασικών κτηρίων της Ερμούπολης αποτελεί το πληρέστερο και σημαντικότερο σύνολο του ελληνικού νεοκλασικισμού - με εμφανή την προσπάθεια ενσωμάτωσης των αρχαίων στοιχείων αλλά και την διατήρηση της αξίας του μέτρου - εν τούτοις δοκιμάζεται ιδιαίτερα όπως και ολόκληρη η χώρα από την συνεχιζόμενη κρίση, και κινδυνεύει σοβαρά ενώ τα μέσα για την αναστήλωση και ανάδειξή του είναι σχεδόν ανύπαρκτα». Το σύστημα HERMES αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση αυτού του τμήματος της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, αρκεί να υιοθετηθεί και να χρησιμοποιηθεί σωστά.
Οι ανεμόμυλοι του Λασιθίου
Με ανέλπιστα καλά αποτελέσματα, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του βραβείου Europa Nostra (Κατηγορία Έρευνα και Ψηφιοποίηση: Έργα Έρευνας) στον Γιώργο Χατζάκη, για την εφεύρεση ενός νέου είδους πανιών που θα μπορέσει να αναβιώσει την λειτουργία των ανεμόμυλων στο Οροπέδιο του Λασιθίου, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στο δημαρχείο του Οροπεδίου.
Παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, της Αντιπεριφερειάρχη Βιργινίας Μανασάκη, των δημάρχων Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη, Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη, Περιφερειακών-Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και κατοίκων της περιοχής, ο αντιπρόεδρος της Europa Nostra Κώστας Καρράς, ανέλυσε τη σημασία της συγκεκριμένης έρευνας για την αναβίωση και λειτουργία παραδοσιακών ανεμόμυλων με τρόπο αειφορικό και ουσιαστικό για την οικονομία της περιοχής. Δεν δίστασε όμως να θέσει επί τάπητος και την πρόκληση που οι βραβεύσεις αυτών των σημαντικών έργων – τα οποία εκπονούνται από νέους Έλληνες ερευνητές – θέτουν στην τοπική κοινωνία και την Περιφέρεια. Θα μπορέσει να εφαρμόσει τα έργα στην πράξη αυτά, δίνοντας παράδειγμα σεβασμού για την αειφορία και την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου;
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου απάντησαν άμεσα ότι με την προϋπόθεση να παρουσιασθεί συγκεκριμένη πρόταση για την αναστήλωση ανεμόμυλων θα διατεθούν 100.000 ευρώ από την Περιφέρεια και 25.000 ευρώ από τον δήμο. Μένει λοιπόν να δούμε τα λευκά πανιά των ανεμόμυλων να γυρίζουν ξανά, αποτέλεσμα της συμπόρευσης της παραδοσιακής τεχνικής και της πρωτοποριακής έρευνας.