Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, σε μια πόλη σαν την Αθήνα, σε μια περιοχή σαν το Κολωνάκι, με προβλήματα και θέματα σαν τα δικά μας, καθημερινοί άνθρωποι, που τους συναντάμε ανάμεσά μας, έρχονται αντιμέτωποι και παλεύουν να διαχειριστούν τις προσωπικές τους αλήθειες.
Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, σε μια πόλη σαν την Αθήνα, σε μια περιοχή σαν το Κολωνάκι, με προβλήματα και θέματα σαν τα δικά μας, καθημερινοί άνθρωποι, που τους συναντάμε ανάμεσά μας, έρχονται αντιμέτωποι και παλεύουν να διαχειριστούν τις προσωπικές τους αλήθειες.
Όλα αυτά στο καινούργιο θεατρικό έργο του Θοδωρή Αθερίδη, το σύγχρονο ιλαρομελόδραμα, με τίτλο «Δοξαπατρή», που παρουσιάζεται στο Μικρό Παλλάς.
Οι Κινέζοι λένε: «ευτυχισμένοι οι άνθρωποι που θα ζήσουν σε δύσκολες εποχές». Αυτά οι Κινέζοι… Εμείς πάλι, εδώ, λέμε άλλα. Πολλά. Όλα τα έχουμε πει εμείς, όταν ακόμα όλοι οι άλλοι ήταν στα δέντρα... Και τώρα, κάπου στο Κολωνάκι, ένας παπάς, με τον διαταραγμένο γιο του και την ακτιβίστρια κόρη του, προσπαθούν να διαχειριστούν την καινούρια πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται το καλοκαίρι του 2015, στην Αθήνα. Μεσοτοιχία. Και από την άλλη μεριά, μία παιδίατρος προσπαθεί να αποτρέψει την αυτοκτονία της κόρης της με τη βοήθεια της αδερφής της. Όλοι, ανεπιστρεπτί, αντιμέτωποι με την προσωπική τους αλήθεια. Κι ο Γιαπωνέζος; Τι δουλειά έχει ανάμεσα τους;
«Η νέα πραγματικότητα είναι ήδη εδώ...»
Ο Θοδωρής Αθερίδης σημειώνει για το έργο: «Ένα ποτήρι, που περιέχει νερό ως τη μέση, γι’ άλλους είναι μισογεμάτο και για κάποιους άλλους μισοάδειο. Οι πρώτοι θεωρούνται αισιόδοξοι, ενώ οι δεύτεροι απαισιόδοξοι. Όλα αυτά, βέβαια, ισχύουν, αν πρόκειται να το πιει κανείς το νερό, και είναι σαφές ότι είναι λιγότερο από όσο χρειάζεται, για να ξεδιψάσει.
Αν, όμως, το νερό είναι, για να στο περιχύσουν, να σε λούσουν ή να στο πετάξουν στα μούτρα, το πράγμα αλλάζει. Αισιόδοξοι είναι πια αυτοί που, το βλέπουν μισοάδειο και σκέφτονται πως θα στεγνώσει γρήγορα πάνω τους μια τόσο μικρή ποσότητα. Απαισιόδοξοι, τώρα, είναι αυτοί, που το βλέπουν μισογεμάτο και το φοβούνται σαν τον κατακλυσμό. Χρησιμοποιώ το γνωστό παράδειγμα του ποτηριού με το νερό, ενώ, κάλλιστα, θα μπορούσα να πω για χρήματα, που πρόκειται να λάβουμε ή να δώσουμε. Το ίδιο ποσό, αν πρόκειται να το λάβεις, σαφώς σου φαίνεται μηδαμινό, ενώ, αν πρόκειται να το πληρώσεις, σου φαίνεται δυσβάσταχτο...
Νομίζω πως διανύουμε, ιστορικά, μια περίοδο γενικότερης σύγχυσης, όπου αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα, που τη βλέπουμε με δρασκελιές να πλησιάζει, δεν έχουμε προλάβει να εστιάσουμε πάνω της και, έτσι φλου, όπως την κοιτάμε, δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά της. Την περιγράφουμε περισσότερο με τη φαντασία και τον φόβο μας, τη δαιμονοποιούμε και την αρνούμαστε, λες και μπορούμε να την αποφύγουμε… Η νέα πραγματικότητα είναι ήδη εδώ... Το πώς θα τη διαχειριστεί ο καθένας από μας είναι το θέμα μας.
Το “Δοξαπατρή” είναι το ιλαρομελόδραμα, που γράφτηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, σαφώς υπό την επιρροή των καταιγιστικών πολιτικοκοινωνικών γεγονότων. Παρόλα αυτά, είναι μια ιστορία έξω από το πολιτικό πλαίσιο, η οποία μιλά για εφτά ανθρώπους, που έμειναν στην Αθήνα και που ήρθαν αντιμέτωποι ο καθένας με την προσωπική αναπόφευκτη αλήθεια του.
Η διαφορετική διαχείριση του καθένα, το άτομο, είναι το πεδίο του προβληματισμού μου εδώ και χρόνια, μιας κι έχω δει πως όλοι μαζί, μάλλον, δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε, αφού προτιμάμε συχνότερα τον διχασμό από την ενότητα. Ο άνθρωπος, λοιπόν, κι όχι η ομάδα, είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος αυτής της αφήγησης, όταν αυτός χτυπηθεί στο δόξα πατρί από τα νέα δεδομένα. Οι καλλιτέχνες δεν ξέρουμε σαν τους πολιτικούς να σας επηρεάσουμε όλους μαζί. Γι’ αυτό, απευθυνόμαστε σε καθέναν σας προσωπικά...».
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο - σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης, σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή, κοστούμια: Άγης Παναγιώτου, χορογραφίες: Ελένη Γκασούκα, σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας, μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Αθερίδης, video παράστασης: Θοδωρής Αθερίδης, βοηθός σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη. Παίζουν: Θοδωρής Αθερίδης, Πέμη Ζούνη, Ρένια Λουιζίδου, Λευτέρης Ελευθερίου, Ευαγγελία Συριοπούλου, Φωτεινή Αθερίδου, Γιόσι.
Πληροφορίες
Μικρό Παλλάς: Αμερικής 2 (City Link), Αθήνα, τηλ.: 210 3210025. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 και 21:00 και Κυριακή: απογευματινή στις 18:00 - βραδινή στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: από 12 ευρώ. Προπώληση: τηλεφωνικά: 211 1000365, ηλεκτρονικά: ticket365.gr.
naftemporiki.gr